Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Monday, November 20, 2017

Kaum wanita, perlukan faedah TOTAL PERMANENT DISABILITY DAN 36 PENYAKIT KRITIKAL yang tinggi. Kalau boleh tambah faedah penyakit wanita dan early cancer untuk life policy mereka. Sebab keadaan itulah yang akan buat mereka hilang income berterusan dan hidup meminta minta.......


Sejak saya didiagnose penyakit Endometriosis, saya makin peka dengan penyakit yang berkaitan dengan wanita. Salah seorang klien saya ada didiagnose dengan penyakit puan, 
ia dikenali sebagai Andenomyiosis. Kebanyakan sakit puan ini ada kaitan dengan masalah haid. Jika simptom seperti bleeding period, lama tak datang haid, sekejap datang sekejap tak datang haid, bloated, pening, mual, sakit belakang, sengal di pinggang; saya sarankan sesangat pi jumpa Dr pakar sakit puan. Buat pemeriksaan ultrasound atau buat pemeriksaan berkala untuk wanita berumur 35 tahun keatas. 

Macam kes saya, saya miss period hampir 48 hari. Terus pi buat ultrasound. Sekali.. huh.. keputusannya abnormal di bahagian kedua-dua ovari. Dr diagnose saya ada Endometriosis. Dunia terus gelap... 

Saya menjalani pembedahan secara opem surgery @ laporostomy @ czer dengan kadar  segera. Tak perlu tunggu lama. Hari nie final diagnose, lusa tue terus masuk OT. Sekejap kan? Ada kad perubatan saya tak perlu pikir lama.  Alhamdulillah, saya bersyukur saya punya benign... secara khusus penyakit saya nie dikenali endometriomas cyst atau nama glamour chocolate cysts. Saya bersyukur saya dah ada kad perubatan sejak 2012 lagi. Hampir 5 tahun kad perubatan bersama saya dan hampir 5 tahun di simpan rapi dalan wallet. Tibalah ia memberi khidmat dengan bangga kepada saya.

Saya nasihatkan kaum hawa semua, dapatkanlah kad perubatan secepat mungkin. Kebanyakan yang saya lihat, bila dah sakit baru nak apply. Masa tue sudah terlambat. Sudah menjadi polisi syarikat Takaful atau Insurans untuk tidak mengambil sesuatu yang sudah berisiko pada sekarang dan masa hadapan. Dan satu lagi, kalau boleh tambah satu lagi polisi berkenaan dengan faedah penyakit wanita dan early cancer untuk life policy mereka. Sebab keadaan itulah yang akan buat mereka hilang income berterusan dan hidup meminta minta.......



mbk

Pengalaman pertama hadir dalam setiap fasa kehidupan, bagaikan satu anugerah. #prubsn #prubsnanugerah #sentiasadisisimu

Selamat datang kad perubatan yang baru. Hidup ini bagaikan satu anugerah.



mbk
https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Kisah jururawat menyeru seluruh rakyat jelata mencarum Takaful/Insurans

Saya copy dan paste dari FB Neysah Pozzie

Saya ada tag nama Agen-agen insurans yang saya kenal di ruangan komen saya untuk anda refer. Sesiapa pun nak promote insurans korang di ruangan komen saya anda dipersilakan. Thank you
------------------------------------------------------
Selaku jururawat di Hospital Swasta selama 6 tahun ni, kakcah nak menyeru seluruh rakyat jelata yang baca status ni :

BELI insurans medical insurans nyawa or segala insurans yang ada di muka bumi ni untuk kebaikan hidup anda dan keluarga anda. Kakcah yg dah tersedia ada coverage company ni pun tak cukup okay!

Kalau ada yang serendah rm100 pun tak apa. Grab je! Jadikan kewajipan,
" start je kerja, gaji aku wajib tolak insurans bulanan "

Contoh demam biasa. Viral fever je pun. Awak akan lemau selemaunya. Nak makan minum pun tak lalu. Ada medical card, boleh admit. Masuk ward, nurse cantik mcm kakcah ni jaga. Masuk drip. Bagi ubat. Layan korang seperti anak raja. Tak nak ke?

Korang pun boleh cepat sihat. X yah susah payah struggle mereput meneran mengerang kesakitan sorang-sorang kat rumah seperti kura-kura kehilangan cangkerangnya.

Contoh accident patah sana sini, tetiba jari terkena pisau terputus dua time tengah potong halia nak masak sup belut untuk suami tercinta, sanggup ke tunggu berjam lamanya mengetap bibir giliran untuk jahit hari tu? Ada medical card? Straight away less than an hour dah siap tercantum jari tu kakcah jahitkan sulaman sekemas almari kakcah.

Tahniah pada anda yang dah ada insurans. Anda bijak. Yang masih belum ada, cari lah insurans sebijaknya. Baca policy baik2.

Kalau nak boleh hubungi saya atau ejen yang anda kenal.

mbk
https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Saturday, November 18, 2017

Jom kita sama-sama faham apa maksud hibah takaful

Sarina Salleh
Jom kita sama-sama belajar dan faham kenapa HIBAH itu penting
Saya RINGKASKAN kepada point-point PENTING
(1) Aminah gembira kerana penantiannya sejak BEBERAPA BULAN lalu untuk mengeluarkan wang pelaburan arwah suaminua dalam ASB akhirnya dapat diselesaikan
(2) Aminah tak menyangka proses tuntutan untuk semua harta peninggalan suaminya termasuklah pelaburan dalam ASB akan MENGAMBIL MASA BERBULAN-BULAN
(3) Aminah terpaksa MENGIKAT PERUT berbulan lamanya kerana KEKURANGAN SUMBER pendapatan untuk membiayai perbelanjaan keluarga selepas suaminya meninggal dunia kerana KEMALANGAN 4 bulan lalu
(4) Aminah TIDAK PERNAH TAHU harta si mati akan dibekukan
(5) Proses dokumentasi memakan masa kerana Aminah perlu mendapatkan PERSETUJUAN DARIPADA SEMUA WARIS SUAMINYA
(6) Kehidupan Aminah kian tertekan
(7) Aminah BERJANJI untuk menguruskan harta miliknya lebih awal
(8) Aminah ingin harta yang ditinggalkan kelak dapat memberi manfaat kepada anak-anaknya DENGAN SEGERA dan tidak berlaku sebarang KERUMITAN untuk menuntutnya
Daripada kisah diatas saya boleh simpulkan bahawa masih ramai TIDAK FAHAM tentang PENGURUSAN HARTA. Mereka beranggapan bahawa harta si mati menjadi hak mutlak ISTERI dan ANAK-ANAK
Apakah jalan penyelesaian bagi permasalahan di atas?? 
HIBAH.... Ye HIBAH adalah jalan penyelesaiannya
Kenapa HIBAH penting??
(1) Mengelakkan perbalahan antara waris
(2) Anda yang akan menentukan siapa penerima dan peratus pembahagian untuk hibah tersebut
(3) Penerima ialah penerima MUTLAK
(4) Proses tuntutan tidak mengambil masa yang lama
Di Prudential kami mempunyai 1 pelan yang di reka khas untuk anda yang mana PAMPASANNYA TINGGI tetapi CARUMAN BULANAN yang rendah dan mampu milik bagi semua. Ianya dinamakan PRUBSN WARISAN
Dengan PruBsn Warisan, anda mampu sediakan HIBAH TAKAFUL sebanyak RM250,000 dengan caruman serendah RM100 sebulan
BUATLAH PILIHAN SEKARANG
KEPUTUSAN YANG ANDA BUAT HARI INI BAKAL MENENTUKAN NASIB PASANGAN DAN ANAK-ANAK ANDA PADA HARI ESOK
Kempen "1 keluarga 1 hibah" now bermula
Call Me For Free Sharing
Kredit Siti Aishah

Friday, November 17, 2017

Jangan menunggu untuk waktu yang sesuai mencarum Takaful, apabila waktu itu tiba, waktu itulah yang tak pernah sesuai mencarum Takaful. Kerna waktu itu sudah sakit...tak sempat mencarum kerna terbabit dengan kemalangan....


REPORT CARD DIABETES DI MALAYSIA: 14.11.2017 HARI DIABETES SEDUNIA


FAKTA: Seramai 3.6 juta orang atau 17.5% penduduk Malaysia merupakan penghidap diabetes atau kencing manis.

FAKTA:

Peratusan tertinggi: 

1.Kedah (25.4% - 334,370)
2. Perlis (20.6% - 33,090)
3. Johor (19.8% - 472454)
4. Perak (19.4% - 320,042)
5. Negeri Sembilan (19.3% - 131,288)

Catatan bilangan kes tertinggi

1. Selangor (15.5% - 649,586)
2. Johor (19.8% - 472,454)
3. Kedah (25.4% - 334,370)
4. Sabah & Labuan (14.2% - 326,590)
5. Perak (19.4% - 320,042)

FAKTA: peratusan wanita lebih tinggi 18% berbanding LELAKI 16.7%. Tetapi perbezaan tersebut adalah TIDAK significant. 

FAKTA: Peratusan individu TIDAK tahu dia menghidap kencing manis semakin tinggi. Situasi ini sering mengundang komplikasi yang lebih teruk kerana tidak mendapat rawatan.

Kurangkan gula, kurangkan susu, makan makanan seimbang, banyakkan bersenam, banyakkan minum air kosong, jangan bila dah kena baru tahu langit tinggi ke rendah..

Kredit gambar & info : Public Health Malaysia


Thursday, November 16, 2017

Adakah Anda Pemegang Polisi “Hibah Takaful”?

Kepada pemegang polisi “hibah takaful”,

Jika anda menyangka dengan melanggan “hibah takaful”, sudah cukup coverage yg diperlukan, baca tulisan ini dahulu.

Kebanyakan pelanggan “hibah takaful” yang saya temui hanya ada coverage KEMATIAN sahaja.

Bagaimana jika berlaku sakit kritikal yang menyebabkan anda tidak mampu bekerja dan kehilangan pendapatan?

Adakah “hibah takaful” itu mampu menggantikan pendapatan anda 3 ke 5 tahun?

Semak balik polisi “hibah takaful” anda.

Ketika berlaku sakit kritikal, waktu inilah sangat penting mempunyai takaful yg mampu menggantikan pendapatan anda.

Sebab, data daripada WHO menunjukkan 70% kematian berpunca daripada 4 penyakit kritikal ini;

– Sakit jantung
– Kanser
– Buah pinggang / diabetik
– Stroke

Adakah polisi anda memberi pampasan tunai jika berlaku 4 penyakit kritikal ini?

Jika polisi “hibah takaful” hanya ada coverage utk kematian sahaja, eloklah ditambah coverage utk sakit kritikal.

Mahal?

Ada lebih 10 syarikat takaful di Malaysia.

Mungkin kebetulan ejen yang anda jumpai, produk mereka mahal. Ada 9 syarikat lain yg boleh dirujuk.

Karya asal: www.Afyan.com

https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Wednesday, November 15, 2017

Yang mana lebih diutamakan ? Insurans Kesihatan VS Simpanan ASB/Tabung Haji ?

Saving/pelaburan & Insurans adalah 2 instrumen kewangan yang berbeza... setiap satu mempunyai objektif berbeza.. Jom kita tgk objektif setiap satu.

(a). Saving/pelaburan = untuk menghasilkan harta/dana/wang yang lebih banyak dengan penghasilan untung/dividen. Wang yang terkumpul pula kebiasaan adalah untuk seseorang membelanjakannya seperti haji, pendidikan anak, deposit beli rumah dll.

(b). Insurans/takaful = perlindungan terhadap risiko kehilangan pendapatan/gaji seseorang ataupun risiko kehilangan saving yg disebut pada (a) diatas.
Ya, sekarang ini terdapat produk insurans yg juga mempunyai ciri2 saving spt no 1 td. Tetapi objektif UTAMA insurans masih lagi kekal sbg perlindungan.

Jadi sebagai asas kewangan, seseorang perlukan kedua-dua instrumen ini. Kenapa?
Jom kita lihat situasi-situasi berikut:

1. Ali bekerja di syarikat swasta dan memperoleh gaji sebanyak RM4,000 sebulan. Isterinya Aminah juga bekerja dengan gaji RM3,000 sebulan, dan mempunyai seorg anak berumur 2 tahun.

2. Dari hasil pendapatan mereka berdua (RM7,000), 70% iaitu RM4,900 dibelanjakan setiap bulan untuk bayaran bil utiliti, loan rumah, barang dapur, pengasuh anak, loan kereta, wang ibu bapa di kampung dll.

3. Mereka juga ada menyimpan setiap bulan, 20% dari gaji mereka berdua iaitu sebanyak RM1,400 didalam ASB, dengan objektif penyediaan dana pendidikan anak-anak. Bila anak mereka berumur 20 tahun nanti, dana didalam ASB akan berkembang kepada RM592,612 (berdasarkan keuntungan 7% setahun selama 18 tahun).

4. Baki 10% dari pendapatan mereka iaitu sebanyak RM700 dibelanjakan setiap bulan untuk 2 polisi insurans, atas nama Ali & Aminah. Setiap seorang mempunyai pampasan kematian sebanyak 10 tahun gaji bulanan masing-masing dan kad perubatan.

5. Selepas 5 tahun, Aminah disahkan menghidap penyakit kronik dan memerlukan pembedahan yang bernilai RM80,000. Aminah membayarnya menggunakan kad perubatan. Gaji Aminah tidak terusik dan mereka masih boleh teruskan perbelanjaan bulanan seperti biasa (point no 2). Dana pendidikan anak mereka juga (point no 3) tidak perlu diusik.

6. Pada tahun ke-10, Ali ditimpa kemalangan jalan raya dan meninggal dunia. Aminah mendapat pampasan RM480,000 dari pihak insurans. Aminah dapat meneruskan perbelajaan bulanan dan simpanan anak seperti biasa selama 10 tahun lagi. atau;

7. Aminah menyimpan RM400,000 didalam ASB dan mendapat dividen 7% atau RM28,000 setahun, sekaligus Aminah mendapat RM2,333 pendapatan extra setiap bulan (RM28,000 bahagi 12)

Dari senario diatas, kita dapat melihat dengan membelanjakan hanya 10% dari pendapatan, Mereka dapat melindungi 90% pendapatan mereka dan juga saving!. Jika Aminah tiada kad perubatan, mereka mungkin terpaksa mengorbankan sebanyak 11 bulan gaji mereka atau korek dari simpanan ASB dan seterusnya menjejaskan objektif dana pendidikan anak mereka.

Jadi saranan saya, anda perlukan kedua-dua instrumen kewangan ini. Saving untuk mencapai matlamat anda, dan insurans untuk lindungi matlamat anda dan pendapatan anda.

Jika anda hanya ada saving/pelaburan sahaja, seolah-olah anda menternak/membiak lembu diladang yang terbuka tanpa ada sebarang pagar.

kredit: KC lau

KENAPA TAKAFUL PERUBATAN WAJIB BAGI SEMUA ORANG?

Saya kongsikan...

Kisah En Rashid:
=============

Mohd. Rashid berkata, anaknya sudah dibedah pada 5 Mei lalu dengan kos RM31,000 di IJN dan kini menunjukkan tanda-tanda pulih seperti kanak-kanak lain yang sebaya dengannya.

Namun, IJN hanya membiayai kos pembedahan sebanyak RM18,000 dan baki selebihnya perlu dilunaskan sendiri oleh pasangan suami isteri berkenaan.

"Bukan itu sahaja yang perlu saya lunaskan, malah kos rawatan susulan di IJN setiap dua bulan sekali, yang menelan kos RM1,000 juga saya tidak mampu. Temu janji untuk rawatan anak saya pada Ogos lalu, terpaksa saya batalkan disebabkan kesempitan hidup," katanya ketika ditemui di rumahnya hari ini.

Utusan, 17/09/10

Find way to apply medical card, dun find reason..
Manage your financial now!

kredit: muhammad fauzi

https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Tuesday, November 14, 2017

JANGAN JADI LANGAU MENGHASUT PESERTA TAKAFUL. DAH JADI MACAM NI SIAPA NAK BERTANGGUNGJAWAB?

======================================
Ada kenalan Facebook aku baru kehilangan bapanya disebabkan kemalangan jalan raya. Semasa tengah kemas dokumen, dia terjumpa resit Prudential ni. Dia suruh aku datang jumpa dia dan ambil benda ni suruh cek dengan Prudential. Dia syak Ayah dia ada ambil plan dengan Prudential.

Aku baru cek dengan Prudential siang tadi apa benefit yang bapak dia ambil. Rupa rupanya bapak dia ada benefit Hibah Takaful sebanyak RM100,000. Aku tanya inforce atau tidak policy nya?


Rupanya dah SURRENDER pada 21 Oktober 2016.


Jadi aku tanya pada dia kenapa arwah surrender? Dia tak tahu. Dia tanya Mak nya. Mak nya bagitahu, Jiran yang hasut suruh berhenti katanya insurans ni penipu dan takkan dapat claim.

Rupanya kenalan Facebook ni di tahun akhir belajar di UiTM, adik ada 2 masih sekolah. Tingkatan 4 dan 5. Mak nya suri rumah sepenuh masa. Jadi aku terfikir, macam mana nak teruskan kelangsungan hidup?

Entah berapa pula si Jiran tu bagi kat Keluarga kenalan aku ni, aku harap cecah la 5 angka. Disebabkan sorang yang telah beri salah info dan memperjudikan masa depan keluarga ni, aku harap kau rasa bersalah sampai mati nanti.

Bila sakit jumpa Doktor.
Bila kereta rosak jumpa Mekanik.
Bila nak belajar agama, jumpa Ustaz.
Bila nak tanya pasal Takaful, jumpa Ejen. Jangan jumpa langau atau Syaitan.


Credit untuk Harris Fitri

"DEATH CLAIM" PERLUKAH POSTMORTEM?

-----------------------------------
Saya menerima pertanyaan daripada para sahabat dan klien berkenaan tuntutan pampasan kematian.
Dan yang paling menarik soalan ialah
'Kalau mati dirumah macam mana? Tiada pengesahan kematian. Hanya polis sahaja yg sahkan'.
-----------------------------------
Kematian boleh berlaku di 2 tempat :-
1) Hospital.
2) Di luar hospital seperti rumah.
Untuk proses tuntutan claim;
Sacara amnya, pihak syarikat akan buat penyiasatan 'investigation' bila timbul keraguan untuk memastikan tiada 'non-disclosure' sakit yang 'significant' dan tiada unsur bunuh diri kurang 1 tahun. Dengan kata lain, untuk mengelakkan penipuan berlaku.
-----------------------------------
Ok, sekarang isu disini pasal 'postmortem'.
1) Jika kematian berlaku di hospital, doktor akan mengeluarkan permit pengebumian yang mana diagnosis sebab kematian juga akan diberitahu.
Tiada postmortem bakal dilakukan jika diagnosis dapat diberi. Dan biasanya majoriti kes selesai hanya disini.
Jika pihak syarikat tidak berpuas hati dengan diagnosis, maka laporan perubatan akan diminta.
2) Jika kematian berlaku di rumah, hendaklah membuat laporan polis. Permit pengebumian akan dikeluarkan oleh pihak polis. Jika pihak polis tidak berpuas hati dan mengesyaki berlakunya jenayah, maka postmortem akan dilakukan.
Di dalam permit pengebumian polis, biasanya tidak ditulis diagnosis spesifik. Hanya tulis sebab kematian 'sesak nafas, kencing manis, darah tinggi dan etc'.
Diceritakan oleh sahabat saya yang bertugas di unit forensik, banyak berlaku silap faham. Jika mati dirumah, bila tahu si-mati ada insuran, maka polis akan keluarkan borang Pol61, yang mana mengarahkan doktor untuk membuat postmortem dengan alasan untuk tuntutan insuran.
Jika yang berpengalaman, terus keluarkan permit pengebumian macam biasa. Tidak perlu postmortem.
Maka terkebil-kebil lah ahli keluarga. Kena buat postmortem.
Sebenarnya, perlu atau tidak postmortem untuk tuntutan insuran jika kematian dirumah?
Jawapannya TIDAK.
Dan syarikat insuran tiada kuasa arah postmortem dilakukan.
Maka tuntutan insuran boleh dilakukan walaupun tiada diagnosis yang specifik dan guna borang pengebumian polis.
Jika pihak syrikat tidak berpuas hati, mereka akan lakukan siasatan.
3) Ada berlaku kes yang mana kematian dirumah dan postmortem dilakukan. Tetapi punca kematian tidak dapat dikenal pasti.
'Undetermined cause of death'.
Syarikat akan tetap bayar walaupun tiada diagnosis, dengan syarat tiada unsur bunuh diri dalam tempoh 1tahun polisi dan non-disclosure.
Credit: Dr. Muhammad Rahmat

https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Wednesday, November 8, 2017

"Saya risau kalau dimasa akan datang saya tak mampu untuk membayar caruman ni, macam mana yer?, boleh stop ke?, ada return balik ke?berapa % yer?"

Segelintir prospek yang saya temui berfikir terlalu berat apabila membuat keputusan untuk mengambil takaful, antara soalan yang mereka tanya;

"Saya risau kalau dimasa akan datang saya tak mampu untuk membayar caruman ni, macam mana yer?, boleh stop ke?, ada return balik ke?berapa % yer?"

"Macam mana kalau dalam tempoh 10-15 tahun saya bayar, tak berlaku apa2 claim?takkanla tak dapat apa2 kan?rugilah kalau tak dapat apa2."

Walaupun sudah diakses keadaan kewangan dan caruman yg dicadangkan mengikut kemampuan , mereka masih bertanyakan soalan diatas.

Kadang-kadang saya tanya balik;

"Pernah tak risau bila bayar bil astro yg sebulan maybe 50 hingga 100 lebih tu tapi sehari tengok berapa jam je, kdg2 tak tengok langsung?tak rasa rugi?"

"Boleh ke call astro minta balik duit sebab sehari tengok tv 2 jam je?"

"Pernah tak rasa kerisauan melampau apabila bayar installment kereta 500-700 sebulan, tapi guna 2-3 jam je, itupun weekend sahaja, weekdays naik motor pergi keje".

"Boleh ke call balik bank minta diskaun duit sebab seminggu naik kereta 4 jam je?"

Ini adalah contoh sahaja.

Saya faham tak boleh bandingkan perlindungan takaful dengan perkhidmatan lain secara 100%.

Namun itulah takaful, anda bayar caruman skrg, ianya berfungsi bila2 masa anda memerlukan.

Walau bagaimanapun ada sedikit percentage dalam caruman yang dilaburkan tapi pulangan masih tidak dijamin.

So kalau kalau belum pernah buat apa2 claim, alhamdulillah bersyukurlah...anda masih sihat dan belum diuji.

kredit:
Shakir Abdul Ghafar
INFAQ Consultancy.

mbk
https://api.whatsapp.com/send?phone=60192853910

Thursday, November 2, 2017

Compare dan nanti dulu .........

"Tak apa lah. Biar lah isteri dan anak saya hidup seadanya lepas saya tak ada. Saya rasa mereka ok kot. Saya ada hutang kereta , rumah dan komitmen bulanan belikan makanan kering dengan basah untuk rumah, bagi mak abah sikit kat kampung dengan bayar pengasuh anak. Susu/napkin semua wife saya yang bayar. Dia willing nak bantu sementara dia kerja ni "

"Nanti lah saya fikir kan. Nak COMPARE dulu "

Bakar bagitahu penasihat takaful yang jumpa dia bulan April 2015.

Konsep yang dia amalkan, redha dan berserah. Tak sign polisi dengan sesiapa pun dan tak compare pun . Cari alasan je untuk loloskan diri.

September 30,2015 ....

Allah nak uji. Motorsikal dari tempat kerja di Kelana Jaya nak balik rumah di Subang jaya terhimpit dengan lori ais di LDP. Dia jatuh masa tu juga terhimpit bawah lori.

Takdir tuhan ......

Dia lumpuh tak boleh berjalan. Bed ridden untuk satu tempoh yang doktor pun tak dapat nak pastikan. Yang cuma tahu doktor kata memang akan lumpuh seluruh badan.

Kesimpulan :

1. Kau rasa Bakar tahu ujian Allah nak datang kepada dia dan keluarga yang di sayangi dalam masa 5 bulan yang kedepan ?

2. Dalam keadaan lumpuh macam ini, kau rasa tempat kerja Bakar di Kilang akan simpan Bakar untuk tempoh berapa lama ?

3. Hutang dan komitmen Bakar yang dia ada tu, pihak BANK bagi FREE ke atau bagi TANGGUH BAYAR SAMPAI SIHAT ?

3. Isteri Bakar kerja. Anak hantar pengasuh. Siapa pula nak jaga Bakar yang terlantar ?

4. PESAN SAYA, BUKA MATA. BUKA HATI. DENGAR DULU. FIKIR DALAM-DALAM. DAN RANCANG KEHIDUPAN KITA DENGAN TENANG . BIAR KELUARGA TENANG.

5. Sentap ? Biar. Supaya senang aku hamburkan emosi yang ini supaya masuk dalam hati. Bukan hanya di bibir saja.

6. Ada kawan kawan yang sedang buat takaful kan ? Whatsapp tanya kan plan kau orang.
Ingat !!! Takaful bukan hanya Medikal Kad !! Dia lebih dari itu fungsinya

Credit to Kak Tiqah

Tuesday, October 24, 2017

surat untuk ayah, Abah, suami dan ketua keluarga,

Tarikh: 24.10.2017

Kepada ayah,abah, suami dan ketua keluarga,

Mohonlah perlindungan Takaful sebagai plan penggantian kecemasan. Sesungguhnya malang tak berbau. Memang benar, kasih sayang dan nyawa tak dapat dinilai dengan want ringgit. Tapi dengan nilai wanglah , keluarga tersayang dapat meneruskan hidup. Dapat meringankan beban perbelanjaan dan dapat tolong bayarkan hutang dan dapat buat pendidikan anak-anak.
Jangan tinggalkan mereka merana...
Saya lampirkan bersama snap gambar untuk pencerahan kepentingan hibah takaful. Dengarlah nasihat dari seorang Si Ayah untuk ayah diluar sana.

Ikhlas,
Mardiyah
#takafulejen
0192853910

BOLEH KE GUNA MEDICAL CARD UTK NORMAL HEALTH CHECK UP?

Client : Zaman nak tanya, boleh saya claim under medical card cost saya buat medical check up?
Zaman : Encik buat medical check up kat mana? Ada finding apa apa? Btw kalau medical check up just untuk check health status x cover under medical card.
Client : Yeke? Medical card cover apa jer?
Zaman : Medical card cover admission ward encik. Pre and Post hospitalisation boleh pay and claim. Analogi kes encik tu mcm kereta la. Boleh tak nak guna insurans kereta untuk bayar kos service bulanan kereta. Tak boleh kan?
Client : ok saya faham sekarang. Thanks zaman

credit:FB Zamankini

mbk
0192853910

Thursday, October 19, 2017

HIBAH TAKAFUL UNTUK 2 TUJUAN?

1. Dapat bayar hutang
2. Dapat tebus bayar

Kita cuba buat kajian kes..
/Kes 1
Suami meninggal, ada sebuah rumah bernilai RM 240,000. Anak-anak dan milik isteri 1/8 + 2/4 = 19/24, baki 5/24 adalah bahagian adik beradik suami.
Isteri menerima hibah takaful sebanyak RM 300,000. 5/24 kepunyaan adik beradik adalah bersamaan RM 50,000, maka isteri membayar mereka nilai tersebut.
Baki takaful sebanyak RM 250,000
/Kes 2
Suami meninggal, ada sebuah rumah bernilai RM 240,000. Anak-anak dan milik isteri 1/8 + 2/4 = 19/24, baki 5/24 adalah bahagian adik beradik suami.
Isteri menerima hibah takaful sebanyak RM 300,000 manakala rumah masih berhutang sebanyak RM 100,000. Isteri bersetuju untuk membayar rumah tersebut
Dalam pemilikkan rumah juga isteri bersetuju untuk membayar bahagian adik beradik arwah suami sebanyak RM 50,000.
Baki takaful sebanyak RM 250,000
/Kes 3
Suami meninggal, ada sebuah rumah bernilai RM 480,000. Anak-anak dan milik isteri 1/8 + 2/4 = 19/24, baki 5/24 adalah bahagian adik beradik suami.
Isteri menerima hibah takaful sebanyak RM 300,000 manakala rumah masih berhutang sebanyak RM 280,000. Isteri bersetuju untuk membayar rumah tersebut.
Rumah tersebut tidak lagi berhutang dan baki takaful RM 20,000
/Kes 4
Suami meninggal, ada sebuah rumah bernilai RM 480,000. Anak-anak dan milik isteri 1/8 + 2/4 = 19/24, baki 5/24 adalah bahagian adik beradik suami.
Isteri menerima hibah pamasan takaful sebanyak RM 300,000 manakala rumah masih berhutang sebanyak RM 280,000.
Isteri dan anak-anak bersetuju untuk membeli rumah lain bernilai RM 250,000 dari hibah takaful yang diberikan oleh suaminya.
Baki pampasan RM 50,000
Jika kita isteri, yang mana satu pilihan kita?.

FB: mohamad akmal mohamad
Nota Ejen:
Sebelum suami tanda tangan polisi pastikan ia menepati keperluan.
Keadaan di atas biasanya berlaku apabila suami tidak teliti dengan keperluan memiliki polisi Takaful.
Atau agent gagal melakukan fact finding Dan gagal memberikan nasihat Yang betul pada suami. 
Boleh berlaku situasi Di atas setelah fact finding, didapati keupayaan suami sangat terhad untuk menyediakan bernilai polisi atau polisi jutaan ringgit.
Ketika pinjaman perumahan Dalam proses Dan rumah tersebut matlamatnya bukan untuk pelaburan. Suami perlu usahakan MRTT full term of coverage. Sama ada gunakan duit cash atau termasuk dlm pembiayaan.
Kemudian sediakan juga polisi Takaful Dalam bentuk hibah Takaful kepada isteri untuk tujuan tampung kekurangan MRTT Dan boleh membayar bahagian yg sepatutnya dimiliki oleh adik beradik lelaki.
Ataupun, jika keupayaan kewangan Masih besar, si suami sediakan Hibah Takaful Yang besar untuk menjadi sumber penyelesaian apabila berhadapan dgn situasi Di atas. Atau seperti cadangan PU Atiqurrahman Abd Aziz
Komen saya berdasarkan persediaan sebelum mati. Manakala status tuan Mohamad Akmal Mohamad berdasarkan kajian selepas berlaku kematian.
Mudahnya saya kata disini, Agent Takaful Yang terlatih tidak Akan mengejar Sale Semata, tetapi Akan menilai keupayaan prospect Dan memberikan nasihat tepat Dan jalan penyelesaian kepada isu yg bakal berlaku.
Credit pada Tuan Mohamad Akmal atas status Yang baik. 
Status dgn nada begini Yang sepatutnya banyak Di naikkan pada wall perunding professional seperti tuan. 

FB: Saharudin Bin Zaini 

Thursday, October 12, 2017

Kalau kita sendiri tak prihatin pada keluarga kita....siapa lagi???


Pagi ni ternampak status seorang isteri yang hampa bila arwah suami baru je meninggal tak sampai sebulan, dah macam-macam orang minta bayar hutang
Kawan-kawan,
Maaf tapi kita semua kalau boleh kena peka pasal ni. Siapa nak bayar hutang kita bila kita mati? Nak bayar pakai saving sedia ada? Nak tunggu akaun dah tak freeze? Susah.


Sangat susah. Jalan penyelesaian dia, ambil lah takaful hayat yang pampasannya cukup nak bayar hutang yang tak bayar lagi. Jangan susahkan keluarga kita. Kasihan.



Kalau kita sendiri tak prihatin pada keluarga kita....siapa lagi???

Kredit Nabil Rukawa

mbk
0192853910

Wednesday, October 11, 2017

Kerana Dia Sahabatku

Kerana dia sahabatku, 
aku tidak berani memaksanya mencarum Takaful, takut dia menganggap aku mengambil kesempatan terhadap persahabatan kami.

Kerana dia sahabatku, 
aku tumpang gembira bila dia dinaikkan pangkat,tp aku masih belum sedia memaksanya mencarum Takaful, mungkin dia menyimpan utk kahwin.

Kerana dia sahabatku, 
aku tumpang gembira untuknya melangkah ke gerbang perkahwinan, tp aku masih belum sedia memaksanya mencarum Takaful, mungkin dia menyimpan utk beli rumah.

Kerana dia sahabatku, 
aku gembira untuknya memiliki rumah sendiri, tp aku masih belum sedia memaksanya mencarum Takaful, mungkin dia menyimpan utk persekolahan anaknya.

Tp kini.. aku menyesal

kerana tidak memaksanya mencarum Takaful. Kini.. dia koma di hospital akibat kemalangan. Isteri dan anaknya terpaksa berulang alik ke hospital. Perasaan malu menghantui diriku, Apakah nasib keluarga mereka sekiranya dia pergi dahulu?... Hanya doa shj dpt kupanjatkan.. semoga keluarganya tabah dengan ujianMu.
Seandainya masa boleh ku undur, akan ku merayu kepadanya supaya mencarum Takaful. Sekurang2nya, aku mampu ringankn beban keluarganya dgn wang pampasan Rm100000, @ Rm500000, @ Rm1 juta dr Takafulnya.

Hibah Untuk Tersayang

mbk
0192853910

Monday, October 9, 2017

Compare dan nanti dulu .........

"Tak apa lah. Biar lah isteri dan anak saya hidup seadanya lepas saya tak ada. Saya rasa mereka ok kot. Saya ada hutang kereta , rumah dan komitmen bulanan belikan makanan kering dengan basah untuk rumah, bagi mak abah sikit kat kampung dengan bayar pengasuh anak. Susu/napkin semua wife saya yang bayar. Dia willing nak bantu sementara dia kerja ni "

"Nanti lah saya fikir kan.Nak COMPARE dulu "

Muhammad bagitahu penasihat takaful yang jumpa dia bulan April 2015.

Konsep yang dia amalkan, redha dan berserah. Tak sign polisi dengan sesiapa pun dan tak compare pun . Cari alasan je untuk loloskan diri.

September 30,2015 ....

Allah nak uji. Motorsikal dari tempat kerja di Kelana Jaya nak balik rumah di Subang jaya terhimpit dengan lori ais di LDP. Dia jatuh masa tu juga terhimpit bawah lori.
Takdir tuhan ......

Dia lumpuh tak boleh berjalan. Bed ridden untuk satu tempoh yang doktor pun tak dapat nak pastikan. Yang cuma tahu doktor kata memang akan lumpuh seluruh badan.
Kesimpulan :

1. Kau rasa Muhammad tahu ujian Allah nak datang kepada dia dan keluarga yang di sayangi dalam masa 5 bulan yang kedepan ?
2. Dalam keadaan lumpuh macam ini, kau rasa tempat kerja Muhammad di Kilang akan simpan Muhammad untuk tempoh berapa lama ?
3. Hutang dan komitmen Muhammad yang dia ada tu, pihak BANK bagi FREE ke atau bagi TANGGUH BAYAR SAMPAI SIHAT ?
3. Isteri Muhammad kerja. Anak hantar pengasuh. Siapa pula nak jaga Muhammad yang terlantar ?
4. PESAN AKU, BUKA MATA. BUKA HATI. DENGAR DULU. FIKIR DALAM DALAM. DAN RANCANG KEHIDUPAN KAU DENGAN DAN TENANG . BIAR KELUARGA TENANG.
5. Kena ADIL dengan anak dan isteri. Kalau dulu Mak Abah bagi kau makan ayam seminggu dua kali, kenapa perlu sekat keinginan anak dan bini untuk hidup seolah macam kau masih ada dan kerja kuat ????
6. Sentap ? Biar. Supaya senang aku hamburkan emosi yang ini supaya masuk dalam hati. Bukan hanya di bibir saja.
7. Ada kawan kawan yang sedang buat takaful kan ? Whatsapp tanya kan plan kau orang.
Ingat !!! Takaful bukan hanya Medikal Kad !! Dia lebih dari itu fungsinya

Credit to Kak Tiqah


Wednesday, October 4, 2017

"Biar susah nak apply, jangan susah nak claim"

Saya ambil post dari tuan Aziz Riadi (Otai dalam industri Takaful dan insurans)

[ INSURANCE & DECLARATION ]

Kepada individu yang dalam proses memohon policy insurance life atau takaful keluarga....tanggungjawab anda adalah untuk memberitahu kepada agent semua berkaitan persoalan yang ada dalam proposal form khususnya mengenai sejarah penyakit dan sejarah lawatan ke klinik atau pusat kesihatan atau sejarah mendapatkan khidmat nasihat perubatan.
Walau pun ia nampak kecil...contoh..

+ "Saya pergi jumpa doktor sebab demam je, tak masuk ward pun..tak payah la declare.."

+ "Saya ada jumpa Doktor sebab sakit perut, lepas tu Dr bagi ubat grastric (kapur), then lepas tu lega...kalau tak boleh declare boleh tak?..bukan panel hospital pun"

Dan macam2 lagi request untuk tak nak declare...

Ya, memang boleh tak declare, and tak payah bgtau agent semua tu, cuma, kena ingat, nanti satu masa selepas 3-4 tahun, anda dapatkan rawatan, Doktor yang rawat tu tanya history penyakit....masa tu semua terkeluar (dah tak ingat dah dulu masa sign form dengan agent)...then masa tu, Doktor pun tulis dalam report dan request pada company, then lepas tu, ada discrepancy info (maklumat berbeza)..then GL sangkut, perlukan investigation dan sebagainya....masa tu, siapa yang kita nak salahkan kalau sangkut tak boleh nak claim?...

So, nasihat saya, just declare...

Tapi kalau ada agent kata tak declare, and boleh kawtim, macam mana?

Kalau ada agent yang macam nie, sila dapatkan surat pengesahan dari agent atau undertaking letter dari agent yang mengatakan agent boleh kawtim, dan suruh agent tu sign dan simpan surat tu. Kalau ada apa2 pasal tak boleh claim pasal tak declare dan agent kata boleh kawtim, anda bawa surat tu sebagai document sokongan...(biar agent tu yang bertanggungjawab jugak)...

Nasihat Kewangan dan Takaful.

"Biar susah nak apply, jangan susah nak claim"

Kongsikan kepada semua client dan prospect anda dan juga kawan2 anda yang anda sayangi.

Sekian.

kredit:

Aziz Riadi
www.aarassociates.com
www.azizriadi.com

mbk
0192853910

Ingat, takaful kekal sebagai mekanisme pelindungan.


Walaupun penerima manfaat hibah takaful mempunyai hak yang dijamin di bawah akta ke atas manfaat yang diberikan, ini bukan alasan yang baik untuk mempromosikan:
- hibah sebagai mekanisme mutlak penyelesaian pusaka
- hibah lebih baik daripada faraid
- hibah sebagai jaminan untuk menebus bahagian waris faraid yang lain

RM100k, RM500k atau RM1 juta...
Berapa pun nilai hibah yang disediakan dalam pelan takaful, matlamatnya kekal sebagai satu pelindungan bagi penerima hibah. Paling jelas, untuk mengekalkan gaya hidup sedia ada, contohnya:

Sekiranya semasa ayah masih hidup, anak-anak mampu memiliki baju baru setiap kali tahun persekolahan bermula, pergi sekolah dengan wang saku, yuran sekolah dijelaskan tanpa hutang, keadaan ini boleh dikekalkan dengan manfaat hibah takaful.

Sekiranya isteri tidak bekerja semasa suami hidup bagi menjaga anak-anak, keadaan ini boleh dikekalkan dengan manfaat hibah takaful.

Ingat, takaful kekal sebagai mekanisme pelindungan.

Monday, October 2, 2017

PERLUKAH KITA SEMAK / REVIEW COVERAGE LIFE TAKAFUL YANG KITA ADA DARI SEMASA KE SEMASA?


Terdapat perbezaan antara coverage liability dan coverage untuk asset bagi policy life atau takaful kita.
Contoh A - Kereta

Secara konsep mudah.

Nilai kereta akan menurun, hutang akan menurun dan coverage kita untuk cover hutang kereta pun akan menurun. So, contribution takaful atau insurance pun akan lebih rendah. Maintenance je yang akan naik.

Sekiranya pemilik kereta meninggal dunia, dan kereta dinilaikan ikut harga pasaran, ia akan lebih rendah berbanding mula2 beli. Jadi, kos untuk TEBUS BAHAGIAN Faraidh bagi waris yang terlibat lebih rendah berbanding kalau baru beli. Sebab ikut harga semasa.

Contoh B - Rumah

Nilai rumah akan naik, and life coverage juga perlu dinaikkan (kalau ambil MRTT) atau kalau ambil MLTT, ia lebih baik......kalau dari segi kiraan atas kertas secara tersurat loan semakin kurang, kenapa perlu amik coverage lebih? Tapi saya tetap nasihatkan ambil coverage lebih. Mungkin ada yang tak setuju dengan statement ni, tapi itu bukan point dia. Apa yang saya ingin jelaskan adalah dari segi pembahagian harta pusaka.

Saya ambil contoh mcm ni.

Katakan harga beli rumah RM 400,000, dan pemilik rumah ada life takaful coverage RM 360,000 utk cover loan. Then pemilik meninggal dunia dan rumah jadi harta pusaka dan harga semasa pemilik meninggal dunia katakan RM 2 million. Dan katakan arwah ada tinggal waris pasangan, 1 anak lelaki, 2 anak perempuan, ibu dan ayah.

Isteri punya bahagian 1/8 = RM 250,000
Ibu punya bahagian 1/6 = RM 333,333
Ayah punya bahagian 1/6 = RM 333,333
Anak perempuan 1 bahagian dari anak lelaki = RM 270,833
Anak Lelaki 2 bahagian = RM 541,666

So, kalau isteri nak stay dalam rumah tu dan nak tebus bahagian ibu dan ayah....beliau kena bayar kpd ibu dan bapa mertua dengan RM 666,666. Berbalik dgn life takaful coverage tadi RM 360,000 sahaja....so, mcm mana nak cover the balance?

Dan biasanya kes2 mcm ni akhirnya terpaksa jual rumah tu dan isteri dan anak2 nak duduk mana lps tu? Mungkin kena pindah la kalau umah dah kena jual.

And cabaran lagi...kalau nak jual rumah yang ada case mcm ni, biasanya pembeli akan tekan harga utk dptkan harga below market value sebab penjual dlm keadaan nak segera.

Perkara ini akan jadi lebih rumit.

Jadi antara cara yg paling mudah, hibah kan terus kpd isteri kalau dah habis bayar atau pun sediakan dgn backup cash melalui hibah bersyarat dengan instrument takaful.

So, takaful bukan hanya untuk cover hutang, tapi ia juga untuk mencairkan estate (harta pusaka) yang ditinggalkan.

Kalau tinggalkan harta sahaja, tanpa tinggalkan cash, ia masih tak cukup membantu disebabkan mungkin harta tersebut tidak dpt dimanfaatkan oleh waris.

Analogi mudah...si.mati tinggalkan kereta kpd waris. Tapi tak tinggal duit untuk waris beli minyak kereta. So, kereta tersebut tersadai dan tak boleh dimanfaatkan.

So, buka minda, dan fahamkan serta bertindak..

kredit: FB Aziz Riadi

Friday, September 29, 2017

JANGAN mausk Insurans @ Takaful, rugi jer..........


JANGAN masuk Insurans @ Takaful, rugi je bayar bukan dapat apa pun.. Nak kena sakit baru dapat klaim.. kalau sihat2 apa pun tak dapat..
“kita tahu ke bila nak sakit?”...
1. JANGAN beli payung, bukan nya nak guna pun.. nak kena tgu hujan turun baru leh guna..
“kita tahu ke bila nak hujan?”...
2. JANGAN beli / bawa tyre spare.. bukannya nak guna pun.. nak kena tunggu tyre pecah / pancit baru leh guna..
“Kita tahu ke bila tyre kereta nak meletop & pancit?”
3. JANGAN sediakan pemadam api kat rumah @ office.. bukan nak gunakan pun.. nak kena terbakar dulu baru leh guna..
“Kita tahu ke bila rumah @ bangunan tu akan terbakar?”
4. JANGAN beli insurans @ Takaful utk kereta, bukan nak guna pun.. nak kena tgu accident dulu baru blh klaim..
“Kita tahu ke bila nak accident?”
5. JANGAN beli pelampong keselamatan.. bukan nak guna pun.. nak kena ada orang lemas baru leh guna..
“Kita tahu ke bila orang nak lemas?”
6. Agak-agak kita lah, kenapa Hospital ditubuhkan?? Sebab nak rawat orang sakit.. kita tahu ke bila orang nak sakit? Habis tu takkan nak tunggu org sakit dulu baru nak bina hospital !!!!???
DETIK-detik KECEMASAN tak pernah menanti kita.. bila sampai je masanya pasti semua kena.. cuma BERNASIB BAIK atau pun TIDAK je..

kredit: Shahrudin Penang