Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Friday, February 28, 2014

Anak pengacara Makan Angin TV9 Adzriefaiz Adzlan (Faiz) menderita sakit Biliary Atresia

Dah lamer dengar citer pasal anak pengacara Makan Angin TV9.. nie.. biler surft tenet n block walking, jumpa belog monsterz... hmm just nak share aper yg tuan empunyer belog nih tulis.. harap ia dapat membantu Faiz n family ringan kan beban..........oh yeaa btw, kos rawatan anaknya sebanyak 1 juta. Y? Bacer jer citer kat bawah nie...



Adra Afieya Binti Adzriefaiz 

Disini sy tulis sedikit information buat yang tanya cmna boleh jadi sakit tu,kenapa cost rawatan terlalu besar.dan banyak lagi persoalan yang tak mampu untuk kami ulas untuk kalian setiap seorang.secara ringkas sy bagi sedikit details ;

Baby adra start from jaundice since 3 days after birth. rawatan followup jaundice dekat kpj tapi tak dapat detect until her mummy sendiri tersedar perut adra makin membesar n besar. Then from there kpj refer pakar gastro at Pusat Perubatan Universiti Malaya. Doktor pakar mmg suspect Bliary Atresia. So doktor sarankan untuk operate selepas buat biopsy pada minggu lepas. Result after operation adra menghidap penyakit biliary atresia yg memerlukan operasi KASAI.

Rawatan KASAI telah dilakukan ke atas adra. Tapi untuk kes baby adra sbnarnya rawatan KASAI perlu dijalankan pada bayi yang berumur bawah 150hari. ADRA telah pun melebihi 150hari dan ini menyebabkan hati adra telah rosak.ya hati baby adra rosak. Oleh itu, percentage untuk adra fully recovered tidak diketahui.

Apa yang doktor cakap, once hati rosak dia x boleh utk pulih balik, tapi biopsy utk hati dia blom diterima jadi xsure baper percent dah damage n operation kasai ni bukan utk memulihkan tapi utk membantu baby fight lebih lama n in the end mana mana baby perlukan transplant cuma adra xtau bape lama bertahan sebelum buat transplant hati.

Doc nasihatkan cri funds ealier just in case coz baby punya liver transplant dilakukan di singapore.. the figure around 150k sin dolllar. That is only the operation cost.tak termasuk lagi ubat , wad, cost rawatan susulan dan sebagainya.

Kalo di Hosp Selayang waiting list ramai.. dan most of it mmg adult sahaja.

Allah itu maha besar,kita sebagai umatnya bantulah seadanya.ikhlas kita niat kita hanya Allah yang tahu.

Hanya Allah mampu membalas jasa kalian.Kamk paham banyak yang bertanya 'kenapa mahal' 'untuk apa' 'betul ke' dan kami paham kerana kalian tak melihat surat,keadaan baby adra sendiri.



Sedikit information tentang Biliary Atresia.

S1 : Apakah penyakit Biliary Atresia ?

Biliary Atresia adalah sejenis penyakit di mana terdapat ketidak wujudnya sistem hempedu luar, menyebabkan penyakit kuning jaundis yang berpanjangan.

S2 : Apakah puncanya penyakit Biliary Atresia? 

Puncanya tidaklah diketahui. Bagaimanapun penyakit ini wujud sejak kelahiran lagi. Banyak teori-teori telah dikemukakan. Besar kemungkinan sistem hempedu luar diserang oleh antibodi badan sendiri (“auto-antibodies”).

S3 : Bilakah penyakit ini selalu dikesan? 
Pada kebiasannya, penyakit ini dapat dikesan di antara umur 2 hingga 4 minggu.

S4 : Apakah gejala dan tanda-tanda penyakit Biliary Atresia? 

Gejala penyakit ini termasuklah kekuningan yang berpanjangan dan najis yang pucat. Air kencing juga berwarna kuning pekat. Tanda-tandanya adalah seperti kuning jaundis mendalam, najis yang pucat, pembesaran hati dan limpa.

S5 : Bagaimanakah penyakit ini dapat dipastikan? 

Penyakit ini cuma dapat dipastikan melalui pembedahan sahaja. X-ray sistem hempedu luar semasa pembedahan (“operative cholangiogram”) akan dapat menunjukkan samada ianya normal ataupun tidak. Kadangkala biopsi hati dan penyiasatan darah juga dilakukan sebelum pembedahan.

S6 : Apakah rawatan bagi penyakit ini? 

Rawatannya ialah melalui pembedahan sahaja. Tiada ubat yang dapat merawat penyakit ini. Pembedahan ini dipanggil pembedahan Kasai, sempena nama Pakar Bedah yang mereka kaedah ini. Di dalam pembedahan ini, sistem hempedu luar akan dibuang dan usus kecil akan disambungkan ke porta hepatis. Prognosis penyakit ini adalah lebih baik jika pembedahan ini dapat dilakukan sebelum berumur 60 hari. Diperingkat terjadinya kerosakan hati, pemindahan hati sahaja yang dapat merawatinya. Bagaimanapun kaedah ini tidak didapati di negara ini pada masa ini.

S7 : Apakah masalah dengan penyakit Biliary Atresia? 

Pesakit-pesakit boleh mendapat “cholangitis” di mana terdapat radang pada sistem hempedu di dalam hati. Ini boleh menyebabkan demam yang tinggi, jaundis yang mendalam dan najis yang lebih pucat. Dalam jangka masa yang panjang ,kerosakan hati (“liver cirrhosis”) akan timbul. Ini boleh menyebabkan muntah darah dan asites (Ascites).

S8 : Apakah prognosis selepas pembedahan Kasai ini? 

Satu pertiga daripada pesakit tidak dapat apa-apa menafaat, satu pertiga akan bebas dari jaundis dan hidup sebagai bayi normal dan satu pertiga lagi akan memerlukan rawatan yang berpanjangan di hospital untuk komplikasi-komplikasi yang timbul.

S9 : Apakah nasihat yang patut diberi oleh jururawat kepada pesakit Biliary Atresia? 

Jururawat boleh menasihati ibubapa pesakit tentang pentingnya membawa anak-anak yang ada kuning yang berpanjangan ke hospital secepat mungkin untuk penyiasatan yang dilakukan sebelum umur anak meningkat lebih daripada dua bulan.

Dr. Zakaria Zahari

Untuk cerita dan maklumat lanjut mengenai perkembangan terkini Adra, sila lihat page Facebook DONATION FOR ADRA AFIEYA. Marilah kita sama-sama menyumbang supaya Adra kembali normal dan berdoa akan kesembuhan bayi comel ni. 

Untuk sumbangan : 562227327760 ( Maybank )

(Akaun Adzriefaiz)

sumber: http://meramonst.blogspot.com/2014/01/anak-pengacara-makan-angin-tv9.html

Nota kaki: Penyakit yang dihidapi oleh adik Adra nie boleh dikategori sebagai penyakit konginental (infat illness). Insurans /Takaful x cover. Kalau cover pun some penyakit konginental yang melibatkan jantung, usus, telinga, hidung dan tekak sahaja. 

Thursday, February 27, 2014

Kartun yg paham makna Takaful

Saya cilok dari facebook mr MS. Thank you for this cartoon.....

Kebiasaannya orang bercakap berdasarkan pengalaman, MS pulak 'menconteng' berdasarkan pengalaman. 

Situasi 1 :
Penyakit sedia ada dah tak boleh cover bila kita baru apply pelan takaful. Bila dah kena yang kritikal, lagilah susah nak apply!

Situasi 2 :
Setiap kad perubatan ada 'waiting period'. Bukannya dapat je dah terus boleh guna. Yang dah bercadang nak ambil tu, terus jelah ambil, jangan berlengah lagi.

Situasi 3 :
Hmmm...apa boleh buat? Tak salah minta bantuan tapi, kenalah bantu diri sendiri dulu sebelum orang lain boleh bantu.


Wednesday, February 26, 2014

Edisi menderma: Fund Raising & Donations for Aisy

Saya ader mendapat whats app dari seorang Hamba Allah ini. Saya raser dier ibu sedara pada adik nih. Memohon donation atau derma untuk anak sedara yg menghidapi  Neuroblastoma Cancer stage IV. Hmm saya akan surf penyakit nih nak kongsi pada semua takafulovers.  Moga Allah permudahkan urusan mereka. Amin......


Fund Raising & Donations for Aisy

Alhamdulillah... The car stickers that we planned to do for Aisy's fund raising has arrived and has already achieved sale of 400pcs.. And we will continue to sell more insyaallah... After permintaan ramai, i am putting up my bank account for donations.. For those who would like the car stickers, i only give by hand to those who live nearby in subang jaya. I dont do deliveries because of time constrain and im afraid i cant commit to the buyers. Truly sorry.. Bukan memilih but i cannot manage deliveries bcoz of time constrain..


These are pictures of the sticker.. It is RM10 per sticker..

My account details are as below:
Bank Islam Acc 12065020193901 
Fazlina Ismawaty

Sorry i only have one bank account.. And please email me at fazlinaghouse@gmail.com if u have made any donations or would like to purchase the car sticker.. Or just to give ur moral support.. I'd truly appreciate it..

Anyway,
I guess this blog is no longer anonymous.. :) 

A million thanks goes to my wonderful n supportive family especially my mom n sister who started the ball rolling, relatives, neighbours, frens, colleagues, anonymous donours, readers, frens of frens, frens' families, family's frens, relatives' frens, colleagues's frens, neighbours' frens and those who have supported this cause and still are.. 

Thank u for giving my son a fighting chance.. God bless.. :))

Sumber : http://babyaisyezkandar.blogspot.com/

Tuesday, February 18, 2014

101 ASAS POLISI INSURAN /TAKAFUL ANDA

semua syarikat bagus cuma pengguna kena bijak untuk ketahui hak dan terma2 yang tertakluk didalam polisi. sama ada mahu bayar hangus untuk perlindungan sahaja atau untuk simpanan juga.

1/PERLINDUNGAN SAHAJA - ia akan melindungi kewangan anda ketika anda sakit teruk iaitu lumpuh kekal melebihi tempoh 6bulan ataupun setelah kematian anda. Sumbangan anda setiap tidak akan dapat semula. Jumlah perlindungan (wang pampasan) Tinggi

2/PERLINDUNGAN DAN SIMPANAN- sama seperti di atas, cuma setiap sumbangan anda setiap bulan akan dapat semula setelah cukup tempoh matang. Jumlah perlindungan sederhana.

3/PPERLINDUNGAN DAN PERLABURAN- Jumlah perlindungan rendah tetapi anda akan dapat semula setiap sumbangan bulanan dan tambahan keuntungan pada sesuatu tempoh tahun.

4/ MEDIKAL KAD- ketahui samada ia stand alone atau perlu attach kepada polisi asas.

5/RIDER- jika xmengambil medikal kad maka anda boleh mengambil rider atau sumbangan tambhan untuk MANFAAT HOSPITAL, MANFAAT KEMALANGAN, PENGECUALIAN SUMBANGAN UNTUK SAKIT KRITIKAL ATAU LAIN-LAIN

6/PERSONAL ACCIDENT (PA)- hanya akan melindungi ketika kemalangan dan sumbangan tidak akan dapat semula. sama juga jika anda didalam GROUP PERSONAL ACCIDENT (GPA). selalunya murah sahaja.

7/KHAIRAT KEMATIAN- hanya untuk komuniti, persatuan dan bayaran anda sekadar untuk kos pengembumian dan kenduri tahlil. Sekali setahun.

Monday, February 17, 2014

Jumpa saya di Giant Shah Alam... 20.02.2014,24.02.2014 dan 28.02.2014

Shah Alammmmm Peace yoooooooooooooooooo

Jumpa saya di Giant Shah Alam Section 13 pada 20.02.2014,24.02.2014 dan 28.02.2014. Saya ader bukak booth untuk Takaful. Nak jumpa in person.. moh lah datang.............

Thursday, February 6, 2014

Pru Lady (updated)

Kalau anda seorang wanita, tak sah rasanya kalau anda tidak memiliki sijil / polisi yang diberi nama PruLADY

Kalau setiap bulan, boleh membelanjakan lebih RM200 untuk kasut tumit dan make up, apa salahnya kalau sedikit daripada belanja itu kita simpan untuk masa depan anda. Sambil menabung kita melindungi daripada musibah penyakit-penyakit wanita dan musibah pada kehidupan kita sebagai isteri dan ibu pada anak-anak!

Hanya dari premium RM50 sebulan, kami menawarkan 4 plan kepada anda. Anda boleh pilih ikut kemampuan anda.
1) Plan 1 bernilai RM 25,000
2) Plan 2 bernilai RM 50,000
3) Plan 3 bernilai RM 75,000
4) Plan 4 bernilai RM 100,000

CONTOH:
Katakan Anda berusia 30 tahun dan anda memilih Plan 2 yang bernilai RM 50,000.

Apa yang akan anda dapat?

Manfaat bantuan TUNAI RM 50,000 di berikan sekiranya di sah kan mengidap penyakit wanita berikut:
  • Kanser payudara, uteri serviks, tiup falopia, ovari, uterus dan vagina/vulva
  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
  • Artritis Reumatoid (tulang)
  • Jika anda perlu menjalankan pembedahan rekonstruksi muka kerana kemangan, pemindahan kulit kerana kebakaran, pemindahan kulit kerana kanser kulit, kami akan bayar balik kos rawatan sehingga RM 50,000
  • Jika di sahkan karsinoma in situ payudara atau uteri serviks
  • Kematian pemegang polisi samada akibat penyakit atau kemalangan
  • Bukan itu sahaja… ada banyak lagi…
Manfaat bantuan TUNAI (RM15,000) kepada pemegang polisi, untuk:

komplikasi kehamilan seperti penyebaran penggumpalan intravaskular selepas hamil 7 bulan
kehamilan ektopik, kandungan molar
kematian fetus selepas 195 hari mengandung
kematian anak dalam tempoh 30 hari selepas lahir
Ada lagi….

Kami akan membantu anda dengan sumbangan TUNAI 30% iaitu RM15,000 utk anak yg dilahirkan jika dia mengalami:
  • kecacatan ventrikel septum
  • kecacatan atrium septum
  • sindrom down
  • spina bifida
  • tetralogi fallot
  • transposisi pembuluh utama
Anda juga berhak menerima saguhati RM1,500 iaitu 3% dari jumlah plan anda, JIKA BERLAKU:
  • Perkahwinan
  • Kelahiran anak
  • diBerhentikan kerja
  • Perceraian
  • Kematian suami
Dan sekiranya mencarum, sehingga tempoh matang dan tidak pernah membuat tuntutan langsung, maka kesemua jumlah caruman dari mula hingga tarikh matang, akan di kembalikan kepada pemegang polisi semula!


Tuesday, February 4, 2014

tuan belog demam n selsema

Salam Selasa.

Tuan belog sekarang kena attack dengan virus demam n selsema. Sejak Hari Khamis lepas dah kena attack. Ingatkan boleh kebal just makan soluble jer. rupa2nya dah makin menjadi-jadi pulak nie. Tak tahu lagi nak pi jumpa doktor ker tak. 

Jika uols semua pi klinik, jangan harap n mimpi Takaful nak cover nak tolong bayarkan. KECUALI jika uols masuk spital lepas pi klinik n warded lebih dari 6 jam di spital. Haaaa tue baru Takaful akan cover. N uols boleh claim receipt yg pi jumpa doktor. mesti ORIGINAL receipt.

Saya ader citer nak tulis kat belog nie. memandangkan tuan belog demam n selsema, maka mood pun out terus. Doakan saya cepat sembuh dan saya doakan anda semua cepat sembuh.

Odious!!!!!