Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Thursday, December 15, 2011

apa yang DIRAHSIAKAN oleh insurans tanpa pengetahuan kita

(masa belum jadi ejen, mbk beli jer insurans jadi pak turut.. abah suruh beli kiter beli jer) huhuhuhuhuhu


1. mase korang nk beli mane2 polisi tu, or ketika korang dihampiri oleh mane2 ejen same ade di alam maya ataupun fana ataupun alam saiber mcm porum cari ne... ...korang bace pamplet/brocer whatever yg die refer...

2. tanyer dr A sampai Z, dari alip sampai ro, dr sidji sampai papat... ape jenes polisi la ko citer ne bai, eh nape die kaver mcm ne, eh nape tempoh matang die mcm ne, eh ape jd aaa kalu aku nk withdraw pade sblm tempoh matang etc blalalalalalalala....kalu korang rase mcm ape yg korang tanye tu x menyeluruh, bley refer yg kawan2 laen yg pnah beli insuren, yg pnah claim insuren, yg tawu yg mane yg ok yg mane mcm haram/problemo... jgn tanye kt ejen tu plak ok ke tak polisi insuren kompeni die, sah2 la die kate ok, sbb die makan komisen maaaaaa....

3. ingat, korang bley amek seberape lame masa yg diperlukan utk fikir, utk riki, utk siasat psl polisi mane korang nk amek...kalu ade ejen desak korang, cepat la sign up, kiter bg promosi smpi end this manth je, korang bley kate dairek, go to h*ll!! promosi ko abes, bnyk lagi kompeni laen offer promosi lagi bagos...

4. mase korang di brif psl polisi, psl benefit insuren oleh mane2 ejen, catit sumer yg di ckp, same ade tekandong dlm pamplet/brocer yg die refer or yg tidak ade di situ...maklomla korang tanye mcm2, xkn sume korang tanye tu ade dlm pamplet/brocer die bawak tu kan... so lps korang puas ati ngan benefit insuren tu, korang pon sign up la...en den, biasenyer polisi insuren bley di terminate oleh holder dlm mase _____ hari, depend kpd kompeni tu, slalunyer la...so, lps korang dpt certificate insuren/confirmation/agreement/T&C/ape2 la dr kompeni insuren tu lps korang sign up, korang bace balik setiap klos/T&C agreement tuh..dabel cek ngan ape yg korang dah di brif oleh ejen die sblm tu...cek same tak mcm ape yg korang catit sblm tu...kalu ade yg korang x paham, kol ejen tu soh die explen! nyah, psal aritu ko ckp polisi ne kaver 100 critikel ilnes, ne dlm agrement kate kaver 36 jek!! ko jgn nk kencin aku!! contohnye la...kalu ejen tu pon ala2 je time explen, korang bley g ripot ngan kompeni die.. ejen ko name _______, no ejen____ (korang bley cek kt bisnes kad die.. ) wat pangai, explen mcm haram, sila ambel tindakan, kalu tidak!!&*^*&%&^%*%*&...korang nak mencarot pon xpe maaaa, kastemer olweys rait!! ...kalu kompeni insuren tu pon layan korang mcm shial, jgn berlengah lagi, tros terminate polisi tuh!! salunye ade money back guarantee...

Saturday, October 29, 2011

Membazir jer beli insuran, nak buat apa!

Dafi adalah seorang pemuda yang kacak dan bujang. Beliau kini berusia 21 tahun dan baru sahaja bekerja di sebuah syarikat swasta sejak 3 bulan yang lalu. Suatu hari, rakan beliau yang bernama mawi telah datang menemui beliau dan menawarkan polisi insuran & takaful khusus untuk melindungi pendapatan & kewangan beliau memandangkan beliau kini sudah pun bekerja.

Namun begitu, tawaran tersebut telah ditolak oleh dafi mentah-mentah dengan alasan.. “Gua bujang beb.. buat apa nak beli insuran? Bukannya ada anak bini pun nak kena tanggung?.. Lagipun aku baru angkat moto baru.. tak cukup duit la nak bayar insuran bulan-bulan.”

Mawi yang baru sahaja sebulan menjadi agen insuran tidak dapat menangkis alasan & penolakan dari Dafi. Maka.. berlalulah mawi dengan perasan yang sedikit hampa pulang ke rumah dan kemudian menghempaskan dirinya ke atas katil sambil memukul-mukul bantal.. sambil menjerit… “why~~ why~~ why~~ why me~~~” Oh!

Beberapa hari selepas itu.. mawi telah mendapat idea bagaimana hendak menjawab semula alasan yang diberikan oleh Dafi. Dengan perasaan yang berdebar-debar, dia cuba menghubungi Dafi menggunakan telefon bimbit m-mobile nya..
“Hello…” sapa mawi sebaik sahaja mendengar panggilannya di angkat
“Hello“…. suara perempuan kedengaran menjawap panggilannya..
Eh! salah nombor ke nie?.. apsal pompuan pulak yang jawap?… ujar mawi di dalam hati..
“Er… boleh saya cakap dengan Dafi?”… tanya mawi ragu-ragu..
“Oo.. abang dafi ke? abang dafi kat hospital sekarang.. dia tak boleh nak cakap”.. jawap adik manis tersebut..
“Hah?! Hospital? kenapa?”. tanya mawi agak terkejut..
“Abang dafi eksiden semalam..” jawap si adik (adik perempuan dafi) itu lagi..
==========
Tamat… ho! ho! ho!… saya memang suka buat cerita tergantung..
Sebenarnya, apa yang saya cuba sampaikan disini, ramai anak-anak muda yang masih bujang mempunyai tanggapan yang sedikit silap terhadap insuran. Bagi mereka, mereka tidak mempunyai apa-apa lagi tanggungjawap dan tanggungan seperti.. isteri dan anak-anak. Oleh itu, insuran tidak penting bagi mereka.. membeli insurans sewaktu bujang hanyalah satu pembaziran pada padangan mereka..

Adik-adik yang dikasihi… insuran itu sebenarnya adalah bertujuan untuk melindungi pendapatan anda. Dan apabila disebut “pendapatan”, ia biasanya akan digunakan untuk menanggung beberapa pihak, iaitu :-

* Diri anda sendiri
* Isteri & anak-anak
* Ibu & bapa (kadangkala) dan juga dapat melindungi
* Aset spt Rumah Dan Duit Simpanan.

Sebagai seorang lelaki/wanita bujang yang bijak dan berjaya. Anda seharusnya mempunyai perancangan yang baik untuk melindungi pendapatan anda. Ya.. anda masih bujang.. dan tidak ada sebarang tanggungan kecuali terhadap diri anda sendiri. Kalau anda mati.. tak perlu risau anak & isteri anda akan kebuluruan seperti kisah si ibu malang. Anda bujang!.. anda hanya perlu dibungkus dan tanam.. habis cerita..

Tapi.. bagaimana jika anda tidak mati?.. Sakit.. lumpuh.. buah pinggang rosak, kaki patah atau koma dan hanya terbaring sahaja di atas katil.. siapakah yang nak menanggung kos perubatan anda?. Siapa yang nak menanggung makan-minum anda? Siapa yang nak bayar hutang motor, ptptn, kad kredit dan juga hutang rokok anda di kedai mamak?…

Jika anda adalah anak atau cucu kepada lim goh tong.. mungkin ianya tidak menjadi masalah sangat. Tetapi, hakikatnya tidak begitu…

Jadi.. jika ada orang yang menasihatkan anda dengan berkata .. “Anda bujang!.. tidak perlu membazirkan wang membeli insurans“… pastikan orang tersebut tidak berhutang apa-apa pun dengan anda serta jangan menurunkan apa-apa tandatangan jika ia meminta anda menjadi penjamin bagi pinjaman kereta atau pinjaman peribadi beliau…. oh!

Jadi… fikir-fikirkan semula… adakah anda pasti anda tidak memerlukan insuran @ takaful untuk melindungi pendapatan anda sewaktu bujang?

Kalau nak tahu dgn lebih lanjut tentang insurans boleh sms atau hubungi saya Mardiyah ditalian 019-2853910 (EMAIL mardiyah79@gmail.com) atau kalau sesiapa nak quatation , saya boleh printkan atau emailkan…free tak perlu bayar.

Terima Kasih..

credit to: http://www.drumah.com/membazir-jer-beli-insuran-nak-buat-apa/655.html

Tuesday, April 12, 2011

2 in 1

Salam Uolssssss,,

Apa Kabar lah korang di sana? Dah lamer raser nyer tak berblog pasal insurans nie.... memang niat di hati nak updatekan sentiasa.. tapi apa kan daya.. masa agak suntuk.. biler letih tue.. Allah saja yang tahu.. Nak tengok komputer pun malaz.... Malaz lagi........ Sifat nie tak boles di buang.. kecualilah atas inisiatif sendiri....

Biler  korang tengok tajuk blog 2 in 1.. apa korang pikir..mesti pikir pasal produk macam air milo, barang kecantikan, syampoo ker.. aper ker... ntah lah nyah.. Mak tak tau aper korang pikir... Sebenarnyer 2 in 1 nie citer sebenar nyer.. Cu citer cu citer cu citer!!!  Pada suatu hari yang tenang,, saya dapat SMS dari adik menyatakan sepupu saya masuk spital... Prince court babe.. Jakon jap pi saner... fuhhh... macam dok dalam hotel 5 bintang.. ehem.. kembali citer sedihhh. Pulaksssss.. dah.... Baru 2 minggu kuar spital pasal operate ACL ( anterior cruciate ligament).. Menatang aper tuesssss???? Nie bukan menatang.. nie jenis operation.... menurut Wikipedia;; errrrrrrrrrrr bacalah sendiri.. tapi dalam omputeh  

" The anterior cruciate ligament (ACL) is a cruciate ligament which is one of the four major ligaments of the human knee. In the quadruped stifle (analogous to the knee), based on its anatomical position, it is referred to as the cranial cruciate ligament.




The ACL originates from deep within the notch of the distal femur. Its proximal fibers fan out along the medial wall of the lateral femoral condyle. There are two bundles of the ACL—the anteromedial and the posterolateral, named according to where the bundles insert into the tibial plateau. The ACL attaches in front of the intercondyloid eminence of the tibia, being blended with the anterior horn of the lateral meniscus. These attachments allow it to resist anterior translation of the tibia, in relation to the femur."

Paham tak? Paham tak??? Tak ngeti?? Tuelah .. bak kata Usop Wilcha... Inilah pentingnyer English Education....... hohohohohohohohohho...(ketawa macam santa claus....)..

Kesian dier.... than doktor diagnosis ader masalah paru paru berair.. kenalah tahan seminggu lebih.... Tak kesian tue.. Syarikat cover sikit jer.. Mana nak cekau ribu ribuan ringgit.. Nasib baik dier ader beli premium Pru BSN Takaful.. Nasib baik ader insurans.. sekurang kurang dia diinsuranskan..... Mika semua macam maner pulaks.. ???? MOh moh ler beli insurans tue... Kalau Jawapan Company ader insurans.. sampai biler depa nak cover??? Jika kita sihat walafiat, ok lah.. jika kita sakit.. sampai biler nak bagi kiter cuti....??? Pikirkan sekejap.. Lagi satu insurans nie buat orang yang tersayang.. sekurang kurang ader lah duit sekupang dua nak bayor hutang piutang, blanjer anak skolah..... dan lain lain akitivit sampingan lah....

Maka, moral of story, malang memang tak berbau.. dier datang menterjah macam tue jerrr.... Masa tue baru berkerut dahi, pikir saner, pikir sini....pi jumpa sedara mara mintak pinjam, pi jumpa YB, masuk paperlah... Insurans nie tak semestinyer pasal life insurans, ia juga pasal saving dan pelaburan... Maka beringatlah sebelum kena....
Ok.. lah Uols.. moga citer kali nie memberi ikhtibar kita semua..... jumpa lagi.. CHowwww

mardiyah: 0192853910