Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Wednesday, December 31, 2014

2014 dalam kenangan

Hari ini adalah hari terakhir untuk tahun 2014. Esok sudah tahun baru. Tahun ini saja macam macam peristiwa yang berlaku. Suka dan duka. Moga tahun baru ini memberi satu sinar, murah rezeki dan jauh dari bala bencana. Amin.
Kisah dan cerita tahun 2014 seperti kisah sedih keluarga saya pada tahun 2004. Tahun 2004, kami kehilangan 3 anggota keluarga tersayang. Mama, nenek dan datuk.
Esok genap 11 tahun arwah mama saya pergi bertemu pencipta Nya.

JAWAPAN SAMA ADA INSURANS @ TAKAFUL COVER JIKA DARURAT


Tuntutan insurans bagi kerosakan dan kehilangan harta benda akibat sebarang bencana alam termasuk banjir, masih boleh dilakukan sekiranya pemegang insurans mengambil  perlindungan tambahan untuk mana-mana harta mereka.

Pengurus agensi insurans KA Wealth Management, Khairul Anwar Zainuddin berkata, bagaimanapun tuntutan insurans bagi situasi darurat bencana perlu merujuk klausa pengecualian umum yang ada dalam polisi syarikat insurans.

Menurutnya, insurans atau takaful terbahagi kepada dua iaitu insurans hayat atau takaful keluarga dan insurans am atau takaful am.

“Mungkin yang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak nyatakan semalam (kelmarin) mengenai tidak boleh tuntut insurans jika isytihar darurat merujuk kepada insurans am.

“Tetapi insurans am ada melindungi untuk bencana banjir dalam polisi pemilik rumah. Untuk insurans kenderaan pula, pemegang insurans perlu ambil perlindungan tambahan untuk dilindungi jika disebabkan banjir. Jika tidak, pampasan tidak dibayar kerana polisi perlindungan biasa tidak termasuk banjir,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Terdahulu, Najib menyatakan darurat tidak diisytiharkan di negeri terjejas bencana banjir kerana ia akan membawa kerugian kepada mangsa.

Menurut Perdana Menteri, pengumuman darurat akan menyebabkan mangsa banjir tidak dapat membuat tuntutan insurans terhadap kerosakan harta benda yang dialami mereka.

Mengulas lanjut, Khairul Anwar memberitahu, mengikut polisi syarikat insurans setakat ini, perlindungan tetap diberikan kepada pelanggannya walaupun darurat jika pemegang mengambil perlindungan tambahan.

“Syarikat insurans akan bayar pampasan mangsa banjir jika mereka mengambil perlindungan tambahan kerana ia ada di dalam kontrak,” katanya.

Tambahnya, rujukan ke mahkamah boleh dilakukan pelanggan sekiranya syarikat terlibat menolak untuk membayar ganti rugi bagi perkara yang termaktub dalam kontrak polisi selagi menepati syarat-syarat yang ditetapkan dalam polisi dan tidak bercanggah dengan mana-mana undang-undang.

“Apa yang pasti, insurans tidak lindungi jika berlaku peperangan, mogok, rusuhan, gangguan awam, penentangan, revolusi dan rampasan kuasa bersenjata seperti tertulis di dalam polisi,” katanya.


SINAR HARIAN 

Monday, December 22, 2014

contoh satu plan Takaful untuk seorang gadis comel berumur 25 tahun.



Dengan Plan B - RM180 satu bulan, dia akan cool dan tak perlu risau jika...
  • Dia accident serta perlu bayar bill wards, perubatan serta hospital. - Semuanya di tanggung.
  • Dia sakit dan tak boleh kerja. Bila tak boleh kerja, tak ada duit nak bayar bil, tengok wayang, shopping dan belanja pakwe makan. - Untuk setiap hari dia tidak dapat ke kerja (MC), dia akan dibayar RM100 perday.
  • Dia terkena penyakit yang perlukan kos berlarutan sepanjang hidup. Contohnya penyakit kidney dan perlu menjalani dialysis 3 hari seminggu for the rest of her life. - Semua bill dialysis etc di tanggung, sehingga dia masuk kubur or berhenti insurans. 
  • Dia mengalami penyakit kritikal seperti Sakit Jantung, Stroke, Kanser etc. Once dia di-diagnose terkena apa-apa penyakit kritikal (Even stage permulaan), dia akan dibayar secara pukal. In this case, dia akan terus dapat RM50,000 untuk kegunaan sendiri. Dan ini tidak termasuk kos rawatan. Lain-lain bill dan kos rawatan dan kos susulan, insurans akan bayar pakai duit lain. No hal. Kecacatan, putus kaki, tangan, buta dan sebagainya juga akan ditanggung.
  • Perlukan duit yang banyak. Setiap linked Takaful / insurans, akan ada Cash Value. In this case, dia akan dapat sekitar RM25k-40k. Kalau pasaran baik, boleh cecah RM50k selepas 30 tahun.
credit: http://theotherkhairul.blogspot.com/2013/02/apa-itu-insurans-takaful-dan-bagaimana.html

Thursday, December 18, 2014

Infografik : Kaedah Pengiraan Zakat

Tahukah anda cara mengira zakat anda? 

Penerangan secara ringkas ini akan membantu anda memahami cara kiraan zakat pendapatan.
Boleh kira zakat pendapatan anda melalui kalkulator ini : http://www.e-zakat.com.my/kalkulator-zakat/zakat-pendapatan/


Video menarik yang saya ambil dari youtube untuk kesenangan korang semua.

Infografik: kaedah tunaikan zakat 

inforgrafik: Cara tolak zakat dari gaji

Credit: Lembaga zakat selangor http://www.e-zakat.com.my/

Tuesday, December 16, 2014

Tak Kena Maka Tak cinta Part 2

Moga brother nie cepat sembuh. Brother nie ambik Takaful dengan kawan saya pada March 2013. Ambik takaful kerna dier pi kerja pakai motor dan takut eksiden. Jam 11.30 pagi semalam kawan saya dapat panggilan dier eksiden dan dibawa ke hospital Gleaneagles. Tempat dia eksiden dekat jalan Ampang, beberapa puluh meter dari hospital Gleneagles. Keadaan dier memang teruklah jugak. Jari koyak patah dan peha rabak. Alhamdulillah, Takaful berbesar hati tolong bayarkan kos rawatan RM10,000.
Bayangkan diri kau yang takde Takaful, tengah naik moto atau jalan kaki atau naik kereta, eksiden depan hospital Gleneagles, teruk patah riuk dan pengsan. Kau cuba fikir orang yang tolong ko tu, nak bawak ko pegi hospital mana? Dia nak hantar ko ke spital Gleneagles sebelah tu ke atau dia gagah kan diri hantar ko pergi hospital Kuala Lumpur di jalan tun razak?
Kalau Gleneagles siap sedia lah rm10k-20k sebab nak operate bagai secepat dan sepantas mungkin nak selamatkan nyawa kau.
Kau tengah pengsan ni, boleh ke kau bgtau kat orang tolong kau tu,
"Bang saya takde Takaful, bawak saya ke HKL je lah. Kalau abang hantar saya spital sebelah ni mahu jual tanah pusaka ni bang"
Boleh macam tu?


Monday, December 15, 2014

Tak kena maka tak cinta

Just sharing dari kawan saya yg juga seoarang ejen..............

Semalam, usai selesai klien saya Zakwan discharge dari Gleneagles dengan sejumlah bil rm10,000 yang dibayar Takaful, saya menerima satu notifikasi dari HQ Takaful.
Notifikasi berkenaan memberitahu seorang lagi klien saya telah admitted di Columbia Asia Puchong.



Saya pantas memberi woii! dicorong telefon bimbit;

"Woiii leftenen! Lu sakit apa ni masuk spital? Semalam elok je update fesbuk"

Leftenen Kamal, pegawai angkatan tentera yang seorang ni, saya telah paksa dia sign Takaful pada April 2014, bertempat di AliMaju roticanai mop Setiawangsa. Hampir saya hunus pisau ke leher bila dia cuba melambat lambatkan perlindungan atas sebab suka suka. Mujurlah saya lupa bawa pisau masa tu, yang ada cuma kunci kereta Alza.

"Hahaha. Saya kena ACL la bang. Main futsal bulan lepas, pom lutut meletop. Dah pegi spital tentera, tapi sana tak boleh buat, General suruh saya operate kat Columbia ni". - begitu susun atur bahasa leftenen kamal.

"Aihhh. Generel main suruh je ni, dia tahu tak operate ACL kat private ni kos berapa?" - saya pula bertanya.

"Bang, saya ni tentera, general dah bagi arahan takkan lah saya nak melawan. Kos kan Takaful bayar, ehh cover ke tak operate lutut main futsal ni bang?".

Kahkahkah. Saya ketawa.

"Bertenang leftenen, ya. Semua Takaful cover. Tadi aku dah cek pre report doktor yang submit ke HQ Takaful, estimation operation kos ko ni semua sekali rm22,000. Semua cover, termasuk fisio lepas operate".

"Pehhhhh. Rm22,000????!" - Leftenen kamal memotong seolah terkejut.

Kahkahkah. Saya ketawa lagi.

"Kau tak payah buat tekejut la leftenen. Ko bertenang je. Baca doa banyak banyak sebelum operate. Kasi baik. Hal bil 22k tu bukan masalah ko nak fikir. Tu dah setel Takaful cover". - balas saya menenangkan keadaan.

****

Klien saya, Leftenen Kamal akan menjalani operation baik pulih kecederaan ACL hari ni. Beliau akan masuk Operation Theathre pada jam 4 petang. Mari kita doakan beliau lekas pulih dan boleh kembali bertugas mempertahankan kedaulatan negara.

Leftenen pertahankan negara,

Takaful pertahankan leftenen.

Inilah sikap pegawai kerajaan yang patut semua orang contohi.

Aku tunggu kau orang semua di pm inbox.

"Tak kena, maka tak cinta"

Credit: -The Takafulman-

Wednesday, December 10, 2014

Yang mana satu? Idaman Kalbu ?

Di kaunter pembayaran hospital swasta :
Untuk bayaran kos rawatan dlm anggaran RM8000, kita boleh pilih sama ada :
A) KAD KREDIT

Swipe jer dan bayar bulan2. Jangan bayar lambat2.  Senang kan? Agak2 berapa nak kena bayar sebulan tu? 
B) KAD DEBIT

Cucuk je kat mesin ATM, keluarkan cash dan bayar. Senang jugak kan? Berapa tahun punya simpanan tu?  
C) KAD PERUBATAN :

Caruman tak sampai setahun, kalau RM 300 kali 12 bulan pun tak sampai 8000.  Eh? Bil sudah dibayar rupanya. Senangkan? Duit poket pun boleh dapat 
Nak selesa dan terlebih mampu, boleh pilih bilik yang bernilai RM500/1000 sehari . Yang penting, boleh berbincang dan pilih pelan yang mampu milik
credit: takaful awarenes through cartoon

Segmen Blogwalking by Fadzlina


Jom support samer blogger. Moga adik Fadzlina berjaya di dunia dan di akhirat. Amin

Monday, December 8, 2014

Penyakit konginetal , takaful @ insurans cover tak?

Salam Monday Blues,

Saya tertarik dengan soalan yang berkaitan dengan Thalasemia, adakah pihak Takaful @ insurans cover atau Tidak?

Jawapannya TIDAK. Ini kerna ia terdiri dari penyakit konginetal. Sudah termaktub dalam mana2 polisi insurans @ Takaful, penyakit konginetal TIDAK COVER. Kenapa? Kerna kosnya cukup mahal dan ia biasanya melibatkan bayi dan kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah. Dan juga orang dewasa. Kos untuk Thalasemia pun boleh mencecah RM8K. Itu baru sekali lawatan. 

Thalassemia is a congenital disorder characterized by the deficient synthesis of one or more of the globin polypeptide chains that result in an imbalance between numbers of alpha and beta globin chains. The end result is ineffective erythropoiesis, hypochromic RBCs, microcytosis and hemolysis which consequently lead to anemia. The severity depends on the number and type of mutations present.
As a group, thalassemias are the most common single genetic disorder known. 
Bagaimana nak tahu sesetengah penyakit itu konginetal? Penyakit konginetal terdiri dari penyakit adalah hadir pada kelahiran (bawaan lahir), penyebabnya mungkin genetik atau non-genetik ( sumber: http://kamuskesehatan.com/arti/kongenital/) . Bagaimana pihak Takaful tahu penyakit itu dari ketegori konginetal? Ini berdasarkan laporan perubatan dari pihak Dr yang merawat. Dr yang akan menentukan penyakit itu konginetal atau tidak. 

Contoh Penyakit konginetal
1. G6PD
2. Thalasemia
3. Lelangit merekah
4. Pembuluh darah otak abnormal atau lebih dikenali sebagai Arteriovenous Malformation (AVM). - contoh kes Penganalisis jenayah Malaysia En Kamal Affendi
5. Cerebral Palsy - contoh kes adik Muhammad Firdaus Dullah yang dijumpai kurus kering terkurung dalam rumah pangsa di Nilai
6. Anal Atresia
7. Atrial Septal Defect
8. Coarctation of the Aorta
9. Congenital Cataract
10. Congenital Deafness
11. Congenital Diaphragmatic Hernia
12. Infanite Hydrocephalus
13. Oesophageal Atresia
14. Spina Bifida
15. Tetralogy of Fallot
16. Tracheo-oesophageal Fistula
17 Transportation of Great Vessels
18. Ventricular Septal Defect


Ini hanyalah sebahagian contoh penyakit konginetal yang saya tahu. Item no 3, 5 hingga 18 ada insurans yang cover tapi berbentuk konvensional (Prudential )

Tidak ada orang dimuka bumi ini ingin sakit. Terutama sekali bila terkena anak yang tersayang.Saya doakan anda dan keluarga diberi kesihatan sentiasa hendaknya. Amin.


FREE WAIVER maksud biler didiagnose salah satu 36 penyakit kritikal atau cacat kekal menyeluruh, maka takaful akan jadi FREE


Takdir Allah datang menguji..client di diagnose Breast Cancer..stage critical..sebab client ambik benefit "FREE WAIVER" so, client layak untuk dapat caruman PERCUMA kerana penyakit kritikal..Segala manfaat pada policy masih boleh digunakan.

Bila dah sakit, mungkin sampai ke tahap tak mampu bekerja untuk tempoh masa yang lama..bila dah sakit masa tu lah anda sgt memerlukan insurans.. Tapi kalau dah terlalu lama x kerja, income kurang atau mungkin tiada.mungkin policy pun x mampu bayar.. Itulah kepentingan benefit "FREE WAIVER"

if parent ada mengambil rider PARENT FREE WAIVER utk anak pula, sama jugak policy akan WAIVE untuk anak disebabkan parent tersebut sudah terkenal penyakit kritikal...

Policy anda bagaimana?