Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Monday, November 26, 2012

polisi aku tunjuk something yg pelik.. apa erkkk...nie??

client: (menyoal)
tumpang tanya sini.. aku br perasan kt polisi aku.. dekat last2 page lepas quotation ada item ni




yg aku tanda tu, apa makna..??????
- adakah dpt terus 20k dan secara berterusan setahun sekali dpt rm2280?

atau

- dapat terus 20k atau berterusan setahun sekali dpt rm2280?

agent:(menjawab)


Pampasan tu akan dpt lump sum

Yg 2ribu lebih tu, premium di byrkan yearly oleh pihak insuran jika lumpuh/sakit kritikal

Client: 
oo maksudnya lump sum dpt & akan setiap tahun dpt ek.. utk berapa lama. ada jumlah tahun ke

agent:

Yg lamsam tu skali dpt 
Yg tiap2 thn tu, co byrkan premium sampai umur 80thn




sekian soklan dan jawapan diantara agent dan client. Moga ceria di hari isnin... weeeiiiiiiiiiiiiiiiiiii

ps:// selamat melayan perasaan Monday Bluesssssssssssssssss


Wednesday, November 21, 2012

MEDICAL CARD

Panduan kad perubatan:
Takaful Health2



Apakah Takaful Health2 ?


Takaful Health2 adalah satu pelan "rider"/"manfaat tambahan" Kad perubatan yang membayar balik perbelanjaan perubatan Hospital dan Perubatan sekiranya anda dimasukkan ke hospital. 
Pelan ini juga memberi ganjaran Bonus bagi Tiada Tuntutan (NCB) jika tiada sebarang tuntutan dibuat bagi tahun tersebut.


Kad Perubatan Takaful Health2 adalah kad perubatan Non-Cancelable dimana pihak Takaful tidak boleh menghentikan pembaharuan perlindungan Kad Perubatan anda walaupun anda telah membuat claim sehingga berpuluh-puluh ribu.

Siapakah yang layak menyertai pelan Takaful Health2?


Pelan ini dibuka kepada individu yang berumur 1 ke 70 tahun yang menyertai mana-mana pelan PruBSN Link Series, iaitu PruBSN Smartlink untuk umur 1-18 tahun, PruBSN Firstlink untuk umur 19-25 tahun, PruBsn Takafullink untuk umur 26-70 tahun.

Berapakah saya perlu bayar untuk menyertai pelan Takaful Health2?


Pelan boleh di custom mengikut keperluan dan bajet, untuk mendapatkan perlindungan yang menyeluruh selalunya untuk umur 25-30, bajet antara RM150 - RM250 sudah mencukupi. Best practise untuk bajet adalah 10% daripada pendapatan anda.


Untuk anggaran yang lebih tepat saya perlukan maklumat yang lebih terperinci disebabkan bayaran bulanan premium bergantung pada umur, jantina, pekerjaan, status merokok dan rekaod kesihatan.

Bolehkah jika saya nak ambil pelan Takaful Health2 sahaja?


Boleh, saya boleh sediakan "custom plan" . Pelan boleh di custom mengikut kehendak dan bajet anda. Berhati-hati dengan Kad Perubatan Stand Alone atau Family kerana selalunya Kad Perubatan Stand Alone dan Family bukan "Non-Cancelable" dan pihak insuran boleh membatalkan insuran anda.


Bagaimana untuk pastikan Perlindungan anak berterusan jika Ibu Bapa Meninggal Dunia?

Dengan Joint Contributor , anda tidak perlu bimbang lagi akan perlindungan pendidikan andak anda. Jika berlaku Meninggal Dunia, Cacat Kekal atau disahkan menghidapi Penyakit Kritikal pada Ibu atau Bapa sebelum umur 18. Perlindungan PruBSN anak anda secara automatik menjadi PERCUMA hingga akhir policy.

Bagaimana untuk pastikan Simpanan anak berterusan jika Ibu Bapa Meninggal Dunia?

Dengan Takaful Saver Joint Contributor , anda tidak perlu bimbang lagi akan simpanan pendidikan andak anda. Jika berlaku Meninggal Dunia, Cacat Kekal atau disahkan menghidapi Penyakit Kritikal pada Ibu atau Bapa sebelum umur 18. Simpanan PruBSN anak anda secara automatik menjadi PERCUMA hingga akhir policy.

Bagaimana untuk pastikan Perlindungan Saya berterusan?

Dengan Contributor, Premium Takaful anda akan ditanggung PruBSN jika anda disahkan menghidapi Penyakit Kritikal sebelum umur 80. Perlindungan anda secara automatik menjadi PERCUMA.

Bagaimana untuk pastikan Perlindungan Pasangan saya berterusan?

Dengan Spouse Contributor , anda tidak perlu bimbang lagi akan perlindungan pasangan anda. Jika berlaku Meninggal Dunia, Cacat Kekal atau disahkan menghidapi Penyakit Kritikal pada anda sebelum umur 60. Perlindungan PruBSN pasangan anda secara automatik menjadi PERCUMA hingga umur 60. Sesuai di ambil jika Isteri bergantung pendapatan pada Suami atau sebaliknya.

Apakah Elaun Wang Tunai yang saya boleh dapat?

Dengan Hospital Benefit , anda akan dibayar Wang Tunai jika anda masuk Hospital Kerajaan atau Swasta. Bermula dari elaun sebanyak RM50/sehari hingga RM400/sehari. Maksimum claim setahun adalah 100 hari dan minimum perlu berada di dalam wad adalah 6 jam.

Dengan Medical Cover , anda akan dibayar Elaun Hospital (Hospital Benefit), Elaun ICU dan Elaun Bedah. 

Dijual di dalam bentuk unit, 1 Unit mewakili : RM 50 sehari (Elaun Hospital - 100hari/setahun), RM 100 sehari (Elaun ICU-30hari/setahun) & RM 2,500 setiap procedure (Elaun Bedah-RM12,500/setahun)

Faedah Harian 
- untuk diwadkan di dalam hospital RM50 (sehingga 100 hari setahun)

Faedah Harian 
- untuk diwadkan di dalam unit rawatan rapi RM100 (sehingga 30 hari setahun)

Faedah Sekaligus 
- untuk prosidur pembedahan RM2,500* setiap prosidur (had maksimum sebanyak RM12,500 setahun)

Dengan Weekly Indemnity(Pampasan Mingguan), anda akan dibayar wang tunai secara mingguan jika anda hilang upaya sementara akibat kemalangan sebelum berusia 70 tahun. Tempoh maksimum untuk dibayar adalah 104 minggu selepas tarikh kemalangan. Dijual di dalam unit, 1 Unit bersamaan RM 100 seminggu bagi Hilang Upaya Menyeluruh Sementara dan RM 50 bagi Hilang Upaya Sebahagian Sementara.

Faedah Amaun          Faedah Seunit
a) Hilang Upaya       RM100 seminggu
    Menyeluruh
    Sementara

b) Hilang Upaya         RM50 seminggu

    sebahagian 
    Sementara

Apakah itu Bonus bagi tiada tuntuan (NCB)?

Non Claim Bonus kepada sesiapa yang tidak membuat sebarang tuntutan pada tahun itu. Bonus akan dikreditkan dalam akaun pelaburan pemegang polisi pada tahun berikutnya. Macam NCB kereta :)

Di bawah adalah contoh pengiraan NCB untuk seorang pemegang sijil lelaki berusia 30 tahun yang telah menyertai Pelan TH2 Pelan250 yang tamat pada usia 70 tahun dengan sumbangan tahunan sebanyak RM1,032:

Tahun        Sumbangan  tahunan (RM)       Tahunan (RM) Adakah tuntutan dibuat?  Layak untuk NCB                                                                                                                                                        untuk tahun berikut(RM)
1        1,032            Tidak            Ya           300
2                1,032                    Ya                       Tidak                          -
3                1,032                       Tidak                      Ya                     300
4                1,032                       Tidak                      Ya                     300
5                1,032                         Ya                     Tidak                       -




Pada kad perubatan Pru BSN Takaful ader mention daily room and board yaitu harga bilik yg entitled yaitu RM250.

Plan medikal kad Takaful Health 2


akok says: Jom tengok muvi.
a short story about GAZA

Monday, November 19, 2012

Anggota polis perlu insurans peribadi

Assalamualaikum.......

Ok.. artikel baru khusus untuk abang dan kakak polis di luar saner. Sambutlah saranan perlu ader insurans peribadi nie..


Oleh MALINDA ABDUL MALIK
berita@kosmo.com.my





GEORGE TOWN - Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhasrat mewajibkan anggotanya dicarum dengan skim perlindungan insurans peribadi sebagai persediaan jika berlaku kejadian buruk termasuk di luar waktu bertugas.
Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Seri Salleh Mat Rasid berkata, langkah itu merupakan pelengkap kepada insurans berkelompok yang diluluskan kerajaan pada Bajet 2013.
Menurut beliau, insurans peribadi penting memandangkan kemalangan semasa bertugas sehingga melibatkan kecederaan serius kerap berlaku.
"Kejadian pegawai atau anggota polis dirempuh semasa bertugas sering berlaku sejak akhir-akhir ini sehingga memberi kesan buruk kepada anggota tersebut.
"Kita tahu kerajaan menyediakan peruntukan perubatan (kepada polis) tetapi jika mereka sendiri mempunyai skim perlindungan diri peribadi ia lebih baik," katanya selepas melawat seorang anggota polis trafik yang menjadi mangsa kemalangan yang kini dirawat di Penang Adventist Hospital di sini semalam.
Dalam kejadian Isnin lepas, Lans Koperal Abu Talib Shariff parah dirempuh motosikal di Kilometer 127.6 menghala arah utara di Sungai Dua, Butterworth.
Mangsa ketika itu sedang mengeluarkan surat saman kepada seorang pemandu kereta yang tidak memakai tali pinggang keledar dan memandu melebihi had laju.
Dia tiba-tiba dirempuh seorang penunggang motosikal dan mengheretnya sejauh 30 meter sebelum tercampak ke lorong kecemasan.



p/s: sambil baca kes polis nie pasal kena langgar oleh mat motor maner ntah.. marilah kiter sama2 berdoa untuk kesejahteraan umat islan di Palestin, Syria dan seluruh dunia. Doa kan keamanan sejagat.


Wednesday, November 14, 2012

Salam Ma'al Hijrah 1434, 2012/2013Masihi

Cepat masa berlalu.. dah nak masuk tahun baru.. Salam Ma'al Hijrah semua....




Lagu yang berkumandang setiap kali sambutan Maal Hijrah diadakan.Saya pun tak tahu tahun bila lagu ni dibuat tapi dari zaman sekolah saya lagi lagu ni dah popular.Versi yang ini dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Al-Ajiba (Akademi Seni Kebangsaan). Lagu ini terkandung dalam koleksi nasyid terbitan JAKIM 2002.Saya tak pasti siapa pencipta dan penulis lirik asal lagu ini. Dah cuba cari tapi tak jumpa. Siapa yang tau tolong kongsi bersama ya.

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman

ps:// Apa visi uols. Saya harap saya dapat memperkembangkan lagi ilmu Takaful nie.. Insya-Allah

Jom layan video pasal hijrah nie....


Tuesday, November 6, 2012

Takaful untuk anak - untuk mommies and anak dalam kandungan since 20 week sampai beranak sampai anak tue beranak pinak

Pru BSN Takaful baru sahaja melancar produk baru untuk mommies and anak dalam perut since 20 weeks lagi..... manfaat tambahan tue namer nyer Vital care, baby care dan manfaat Xtra.



1. VITAL CARE

- Penyakit dilindungi bagi kanak-kanak

1. Penyakit Lelah yang teruk
2. Epilepsi yang teruk
3. Glomerulonefritis dengan Sindrom Nefritik
4. Leukemia
5. Penyakit Kawasaki dengan Komplikasi Jantung
6. Diabetes Mellitus yang bergantung kepada Insulin Melitus
7. Demam Reumatik dengan Ketidaksempurnaan Injap
8. Artritis Reumatoid Juvenil yang teruk
9. Trauma kepala major.

- Vital Care membayar manfaat sekiranya orang yang dilindungi didiagnosis penyakit yang dilindungi bagi kanak-kanak sebelum umur  25. Ianya dibayar sebagai tambahan dari jumlah perlindungan asas

- peserta perlu menunggu 60 hari selepas polisi diluluskan.. lepas tue baru boleh tuntut pampasan ini.

- Tiada manfaat akan dibayar:

Jika anda mengalami simptom-simptom penyakit dilindungi bagi kanak-kanak sebelum atau di dalam tempoh menunggu 60 hari daripada tarikh permulaan sijil.

Sekiranya anda didiagnosis menghidapi penyakit dilindungi bagi kanak-kanak yang:

a) timbul secara langsung atau tidak langsung daripada Keadaan Sedia Ada yang ditakrifkan sebagai hilang upaya orang yang dilindungi yang diketahui sewajarnya oleh peserta dan wujud sebelum tarikh permulaan pelan; atau

b) disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) atau jangkitan Virus Kurang Daya

Tahan Manusia (HIV); atau

c) merupakan sebarang penyakit yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan sebarang Keadaan Sejak Lahir atau penyakit keturunan sebelum Orang yang Dilindungi mencapai enam (6) tahun; atau

d) kecederaan yang dilakukan sendiri ke atas diri semasa waras atau tidak waras; atau e) trauma kelahiran dan / atau komplikasi dari sisanya; atau

f)  merupakan akibat daripada menggunakan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.


2. Manfaat Xtra

a) Manfaat khairat kematian

- Sekiranya berlaku kematian ibu kepada orang  yang 
dilindungi dalam 20 minggu  mengandung sehingga 60 hari selepas  kelahiran, khairat kematian sebanyak RM5,000 akan dibayar.


b) Manfaat Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit Pergantungan 
Tinggi (HDU)

- Sekiranya  orang  yang  dilindungi dimasukkan ke  ICU atau  HDU  serta merta  selepas  kelahiran  disebabkan kelahiran  pra-matang (dilahirkan sebelum minggu ke- 36), manfaat ini membayar balik caj ICU atau HDU  harian sehingga manfaat maksimum sebanyak RM300 sehari, selama 30 hari secara maksimum. Amaun maksimum sebanyak RM300 sehari adalah termasuk Manfaat Inkubasi (jika ada).

c)Manfaat Inkubasi

- Sekiranya orang yang dilindungi diinkubasi selama sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut dalam 60 hari dari hari kelahiran, manfaat ini akan membayar balik caj inkubasi sehingga RM100 sehari secara maksimum.

-PENGECUALIAN
  • Sebarang rawatan atau pembedahan bagi keadaan sejak lahir termasuk keadaan yang disebabkan oleh keturunan.
  •  Perbuatan secara sengaja seperti mengambil dadah, racun atau minuman keras yang memabukkan, bunuh diri atau percubaan membunuh diri waras atau kecederaan ke atas diri sendiri yang disengajakan semasa waras atau tidak.
  • AIDS, kompleks berkaitan AIDS atau jangkitan oleh HIV.
  • Penggunaan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.
  • Memilih untuk menamatkan kehamilan selain daripada atas sebab-sebab perubatan seperti yang dinasihatkan oleh Perunding Obstetrik dan Sakit Puan.
  • Sebarang rawatan kesuburan dan komplikasi yang mungkin timbul daripada rawatan tersebut.
  • Sebarang perbuatan yang menyalahi undang-undang, perbuatan jenayah atau perbuatan secara sengaja atau kegagalan untuk bertindak. Peperangan, rusuhan atau revolusi atau sebarang peristiwa seumpamanya atau mengambil bahagian dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.

3. BABY CARE
Baby Care membayar manfaat-manfaat berikut sebelum umur 46, untuk beberapa kelahiran:
-Manfaat khairat kematian sebanyak RM2,000 
sekiranya berlaku kematian fetus dari 20 minggu 
mengandung sehingga kelahiran dan kematian 
anak dalam 2 tahun daripada hari kelahiran.

- Manfaat Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit 

Pergantungan Tinggi (HDU) secara bayaran balik 

sehingga maksimum RM300 sehari bagi 

maksimum 30 hari. sekiranya bayi dimasukkan 

ke ICU atau HDU serta merta selepas kelahiran 

disebabkan kelahiran pra- matang (dilahirkan 

sebelum 36 minggu). Amaun maksimum 

sebanyak RM300 sehari adalah termasuk 

Manfaat Inkubasi (jika ada).

- Manfaat inkubasi secara bayaran balik sehingga 

maksimimum RM100 sehari jika bayi diinkubasi 

sekurang-kurangnya selama 3 hari berturut-turut 

dalam 60 hari selepas kelahiran.

- Bonus imunisasi sebanyak RM200 apabila kanak-
kanak mencapai umur 2 tahun.

-PENGECUALIAN
  • Sebarang rawatan atau pembedahan bagi keadaan sejak lahir termasuk keadaan yang disebabkan oleh keturunan.
  •  Perbuatan secara sengaja seperti mengambil dadah, racun atau minuman keras yang memabukkan, bunuh diri atau percubaan membunuh diri waras atau kecederaan ke atas diri sendiri yang disengajakan semasa waras atau tidak.
  • AIDS, kompleks berkaitan AIDS atau jangkitan oleh HIV.
  • Penggunaan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.
  • Memilih untuk menamatkan kehamilan selain daripada atas sebab-sebab perubatan seperti yang dinasihatkan oleh Perunding Obstetrik dan Sakit Puan.
  • Sebarang rawatan kesuburan dan komplikasi yang mungkin timbul daripada rawatan tersebut.
  • Sebarang perbuatan yang menyalahi undang-undang, perbuatan jenayah atau perbuatan secara sengaja atau kegagalan untuk bertindak. Peperangan, rusuhan atau revolusi atau sebarang peristiwa seumpamanya atau mengambil bahagian dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.

oK.. DAH habis update. nak tahu berapa quotation just 

saya nak mohon:

1. tarikh lahir ibu

2. EDD

3. pekerjaan ibu

4. smoking atau tak

dari infor nie, saya boleh buat quotation......


thxxxxxxxx

mardiyah79@gmail.com



Monday, November 5, 2012

AWAS!! BAHAYA MENIMANG DAN MENGGOYANG ANAK!!




Nie dapat dari cari Forum untuk tatapan mommies semua. Moga memberi manfaat.


Assalamualaikum..
Malam ni CK tengok ramai yang post pasal hal ni. Penting!!! Kita mesti pernah main timang2 baby kan.. CK pun penah. Bila baca pasal ni, dalam hati CK, “Alamak!! Ape yang aku dah buat ni.. Harap2 ok la baby tu..”Bagi yang belum baca, baca la.. Info penting ni..!!!
Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Dia sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Dia tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama dia mendapat sawan.Sesampai di resus room (red zone), dia masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Dia kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depannya yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan dia tidak demam dan ujian menunjukkan dia kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak (Brain CT Scan).Scan otak menunjukkan dia mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.

SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)
SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.
 Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.
 PENCEGAHAN
Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain. Jangan memegang bayi anda ketika marah. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain. Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.
Rujukan :1.http://www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm2.http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm3.http://www.dontshake.org/4.http://en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome
Dr.MunaUMMUSAIF.COM68000, Ampang.
Credit to: http://azimaris.blogspot.com/2012/11/awas-bahaya-timang-anak.html

Friday, November 2, 2012

X ADA KO TAKAFUL DAHHHHHHHHHHH.. YEAY!!




Pada yg tolak medikal kad PruBSN sebab ada ko takaful ... So hari ni mereka boleh rujuk PruBSN balik sebab Takaful Health baru dah ada option utk tak nak bayar ko takaful

takde ko-takaful : bil sume company insurance bayar.

client cuma kene bayar a few things yg tak berkaitan dgn medical cost contohnye registration fee/phone/fax/medical report/etc.
dan lagi satu if client ambik extra things, contoh yg biasanye adalah extra katil. itu je.......

Thursday, November 1, 2012

Contoh Quotation

Salam, 

Saya kan beri beberapa contoh caruman untuk uols tengok dan buat penilaian wokey...at least uols faham taklah raser kebengongan kan.... enjoiceeeeeeeeeee!!!!!!

Contoh 1: Insurans untuk anak (bayi dalam kandungan) - PRUSMARTLINK

di bawah nie contoh information untuk seorang mommie yg ingin mencarum prusmart link untuk anak dalam baby kandungan nyer dan kehendak mommie lebih pada high protection dan low education saving:-

1. Umur : 33 age next birthday
2. pekerjaan : housewife
3. merokok: : tidak
4. EDD : 21.04.2013
5. Usia Kandungan: 20 minggu

Dengan hanya bayaran RM 160 yang mana:-

Life insurans                  : RM150
Saving (education fund) : RM  10
Grand total                     : RM 160

Manfaat yang akan baby nie dapat dengan bayaran bulanan RM 160:-

1. Manfaat kematian 
2. Manfaat hilang upaya kekal
3. manfaat asas Xtra
4. Manfaat 36 penyakit kritikal
5. Manfaat kemalangan
6. Manfaat peubatan akibat kemalangan
7. medikal kad
8. elauns hospital
9. Manfaat penyakit kanak-kanak
10. Contributor/parent contributor
11. Saving (education)

Keterangan manfaat :-

1. Manfaat Kematian
- Jika berlaku kematian, keluarga peserta akan mendapat RM 72,000 plus cash value. Beraper cash value tue? Peserta kena tgk quotation report kerana cash value tue tgk pada umur biler peserta meninggal. Untuk budget nie.. cash value boleh mencecah sehingga RM103,000....
- Khairat kematian RM2000 akan diberikan pada keluarga peserta.
-Sebab kematian terdiri kematian biasa atau kemalangan.
-Sekiranya berlaku kematian atau mengalami hilang upaya kekal dan menyeluruh atau didiagnos penyakit kritikal bagi kanak-kanak sebelum berusia 5 tahun pada hari lahir akan datang, jumlah yang akan dibayar adalah seperti berikut:

Umur pada hari lahir akan datang
% jumlah yang dilindungi
1
20%
2
40%
3
60%
4
80%
5
100%

2.Manfaat hilang Upaya kekal
- Pampasan akan diberikan sebanyak RM70,000.
-Definisi hilang upaya kekal:-

Bagi hilang upaya di bawah umur 16 tahun, hilang upaya kekal dan menyeluruh bermakna beliau memerlukan penjagaan dan perhatian berterusan, dan disebabkan oleh kemalangan atau penyakit mesti tinggal di rumah di bawah penyeliaan perubatan atau di hospital atau institusi yang seumpama dengannya.  Hilang upaya tersebut mesti kekal dan berlanjutan sekurang-kurangnya selama 180 hari secara berterusan.

- Bagi hilang upaya di antara umur 16 hingga  60 tahun,  hilang upaya kekal dan menyeluruh bermakna beliau  tidak boleh  bekerja sepenuhnya di dalam sebarang pekerjaan  atau menjalankan sebarang tugas untuk  mendapat gaji atau keuntungan. Hilang upaya tersebut mesti kekal dan berlanjutan sekurang-kurangnya selama 180 hari secara berterusan.

- Bagi hilang upaya selepas umur 60 tahun, hilang upaya kekal dan menyeluruh bermakna beliau tidak dapat melakukan sekurang - kurangnya 3 atau lebih aktiviti kehidupan harian samada dengan atau tanpa penggunaan alatan mekanikal, alatan khas atau bantuan dan penyesuaian lain untuk kegunaan orang kurang upaya. Hilang upaya tersebut mesti kekal dan berlanjutan sekurang-kurangnya selama 180 hari secara berterusan.

- Selain daripada definisi-definisi di atas, kehilangan upaya yang berikut juga diambil sebagai hilang upaya kekal dan menyeluruh tanpa mengambil kira umur hilang upaya:
(a)  kehilangan penglihatan kedua-dua belah mata secara penuh dan tidak boleh dipulihkan lagi.
(b)  kehilangan kerana putusnya 2 anggota badan pada atau atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki.
(c)  kehilangan penglihatan sebelah mata dan satu anggota badan pada atau atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki.

3.Manfaat Asas Xtra
-Manfaat khairat kematian

  •  Sekiranya berlaku kematian ibu kepada orang  yang dilindungi dalam 20 minggu  mengandung sehingga 60 hari selepas  kelahiran, khairat kematian sebanyak RM5,000 akan dibayar.

-Manfaat Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit Pergantungan Tinggi (HDU)

  • Sekiranya  orang  yang  dilindungi dimasukkan ke  ICU atau  HDU  serta merta  selepas  kelahiran  disebabkan kelahiran  pra-matang (dilahirkan sebelum minggu ke- 36), manfaat ini membayar balik caj ICU atau HDU  harian sehingga manfaat maksimum sebanyak RM300 sehari, selama 30 hari secara maksimum. Amaun maksimum sebanyak RM300 sehari adalah termasuk Manfaat Inkubasi (jika ada).

-Manfaat Inkubasi

  •  Sekiranya orang yang dilindungi diinkubasi selama sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut dalam 60 hari dari hari kelahiran, manfaat ini akan membayar balik caj inkubasi sehingga RM100 sehari secara maksimum.
4.Manfaat penyakit kritikal
- pampasan RM20,000 jika didiagnose salah satu dari 36 penyakit kritikal
- List 36 penyakit kritikal

Sejumlah 36 penyakit-penyakit kritikal yang dilindungi:

Nota: * hanya diberi pampasan untuk kanser 3rd stage atau virus kanser malignmant
          ** hanya diberi pampasan 3 arteri kena block

1. AIDS akibat pemindahan darah atau full blown AIDS
2. Anemia aplasia
3. Sindrom apalik
4. Penyakit alzheimer
5. Tumor otak benigna
6. Buta
7. Pembedahan otak
8. Kanser *
9. Kardiomiopati
10. Penyakit hati kronik
11. Penyakit paru-paru kronik
12. Koma
13. Penyakit arteri koronari termasuk Angioplasti dan rawatan invasif lain bagi penyakit arteri koronari **
14. Pekak
15. Ensefalitis
16. Hepatitis viral fulminan
17. Serangan jantung
18. Penggantian injap jantung
19. Kegagalan buah pinggang
20. Kehilangan upaya hidup sendiri (berdikari)
21. Kehilangan pertuturan
22. Kelecuran major
23. Trauma kepala major
24. Pemindahan organ major
25. Penyakit sistik medulari
26. Meningitis
27. Penyakit neuron motor
28. Sklerosis berbilang
29. Distrofi otot
30. Kelumpuhan
31. Penyakit parkinson
32. Poliomielitis
33. Tekanan darah tinggi arteri pulmonari utama
34. Strok
35. Pembedahan pada aorta
36. Lupus eritematosus sistemik dengan lupus nefritis

5. Manfaat Kemalangan
- Peserta akan mendapat RM20,000
- elaun khairat kematian sebanyak RM2,000 sekiranya berlaku kematian yang disebabkan oleh kematian semulajadi atau kemalangan.
- jumlah perlindungan sekiranya berlaku kematian atau kehilangan upaya kekal dan menyeluruh disebabkan oleh kemalangan.
- peratusan daripada jumlah perlindungan jika hilang upaya (berdasarkan skala manfaat) yang disebabkan kemalangan.

6. Manfaat peubatan akibat kemalangan
-membayar balik perbelanjaan sebenar yang dikenakan mak RM 2,000 bagi rawatan perubatan sehingga jumlah perlindungan dalam tempoh 104 minggu daripada tarikh kemalangan.
-Ok.. untuk ini jika kemalangan berlaku dan peserta tidak ke hospital hanya pi klinik.. still boleh claim dengan cara reimbursement. Bayar dulu claim kemudian. Kena simpan resit asal.

7. medikal kad atau dikenali sebagai Takaful health2
Takaful Health2 membayar manfaat berdasarkan pelan yang dipilih di bawah sekiranya berlaku kemasukan hospital atau rawatan pesakit luar disebabkan penyakit atau kecederaan sebelum umur luput yang dipilih.

Pelan
TH 150
Manfaat Hospital dan Pembedahan*
Manfaat Bilik & Penginapan Hospital Harian (120 hari setiap tahun) Unit rawatan rapi (30 hari setiap tahun)
Manfaat Pembedahan
Perkhidmatan dalam Hospital dan yang berkaitan

RM 150
}
}Seperti yang dicaj
} (tertakluk pada ko-takaful)
Manfaat Rawatan Pesakit Luar**
Manfaat Rawatan sebelum masuk Hospital (dalam tempoh 30 hari sebelum masuk)
Manfat Rawatan selepas keluar hospital (dalam tempoh 90 hari selepas keluar)

Manfaat Penjagaan Jururawat di rumah  (180 hari bagi seumur hidup) Manfaat Pembedahan Hari
Rawatan Kanser
Rawatan dialisis buah pinggang
Rawatan kecemasan bagi kecederaan akibat kemalangan (Had Tahunan)

}

}

}Seperti yang dicaj
}(tertakluk pada ko-takaful)
}
}
RM 1,000
Had Tahunan Keseluruhan
RM 50,000
Had Seumur Hidup
RM 500,000
Bantuan Perubatan Kecemasan
Ya

Ada 2 isu penting peserta kena tahu apabila deal dengan medikal kad PruBSN Takaful
i. Ko takaful
ii. Tempoh bertenang untuk medikal kad

i-Ko-Takaful

* Ko-Takaful sebanyak 10% (minimum RM 300 dan maksimum RM 1,000) untuk Manfaat Hospital dan Pembedahan (In Hospitalisation; Surgical), KECUALI untuk Manfaat Bilik dan Penginapan Hospital Harian tiada ko-takaful di kenakan. Maknanya, PruBSN akan membayar 100% kos bilik mengikut pelan yang diambil.

Ringkasan ko-takaful untuk in-hospitalisation(300>= ko-takaful :10% <=1000)

Contoh 1 : Jumlah Bil RM 2,000 : 10% Ko-Takaful = RM 200. Oleh kerana minimum Ko-Takaful RM 300, klien perlu bayar RM 300 kepada hospital, manakala PruBSN akan bayar selebih RM1,700.

Contoh 2 : Jumlah Bil RM 5,000 : 10% Ko-Takaful = RM 500. Klien perlu bayar ko-takaful RM500 kepada hospital, kerana nilainya antara 300 hingga 1000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 4,500.

Contoh 3 : Jumlah Bil RM 30,000 : 10% ko-Takaful = RM3,000. Klien hanya perlu membayar RM1,000 disebabkan had maksimum adalah RM1,000. PruBSN akan membayar baki bil iaitu RM 29,000.

**Untuk manfaat rawatan pesakit luar, peserta perlu membayar 10% daripada  jumlah perbelanjaan yang layak tertakluk kepada jumlah maksimum ko-takaful sebanyak RM2,000.

PruBSN berhak menyemak semula had minimum dan maksimum ko-takaful sekali setiap 12 bulan, dengan memberi notis bertulis 30 hari kalendar kepada peserta-peserta. Untuk jumlah minimum ko-takaful sahaja, jumlah yang dinaikkan semasa semakan tidak akan melebihi RM100.




ii- Tempoh bertenang
8. elauns hospital
- Tinggal di hospital di wad biasa RM 100 sehari
- Tinggal di hospital di wad ICU      RM 100 sehari
- Prosedur pembedahan                   RM 2,500 setiap prosedur

Elaun Bedah akan diberikan bergantung kepada kadar keseriusan (severity level) seperti berikut :

Level 1 : RM 125
Level 2 : RM 250
Level 3 : RM 500
Level 4 : RM 750
Level 5 : RM 1,250
Level 6 : RM 1,875
Level 7 : RM 2,500

9. Manfaat penyakit kanak-kanak (VITAL CARE)
-Vital Care membayar manfaat sekiranya orang yang dilindungi didiagnosis penyakit yang dilindungi bagi kanak-kanak sebelum umur 25.
-Vital Care - Penyakit dilindungi bagi kanak-kanak
1. Penyakit Lelah yang teruk
2. Epilepsi yang teruk
3. Glomerulonefritis dengan Sindrom Nefritik
4. Leukemia
5. Penyakit Kawasaki dengan Komplikasi Jantung
6. Diabetes Mellitus yang bergantung kepada Insulin Melitus
7. Demam Reumatik dengan Ketidaksempurnaan Injap
8. Artritis Reumatoid Juvenil yang teruk
9. Trauma kepala major.

-Manfaat pampasan : RM20,000
-Tiada manfaat akan dibayar:

Jika anda mengalami simptom-simptom penyakit dilindungi bagi kanak-kanak sebelum atau di dalam tempoh menunggu 60 hari daripada tarikh permulaan sijil.
Sekiranya anda didiagnosis menghidapi penyakit dilindungi bagi kanak-kanak yang:

a) timbul secara langsung atau tidak langsung daripada Keadaan Sedia Ada yang ditakrifkan sebagai hilang upaya orang yang dilindungi yang diketahui sewajarnya oleh peserta dan wujud sebelum tarikh permulaan pelan; atau

b) disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) atau jangkitan Virus Kurang Daya
Tahan Manusia (HIV); atau
c) merupakan sebarang penyakit yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan sebarang Keadaan Sejak Lahir atau penyakit keturunan sebelum Orang yang Dilindungi mencapai enam (6) tahun; atau

d) kecederaan yang dilakukan sendiri ke atas diri semasa waras atau tidak waras; atau e) trauma kelahiran dan / atau komplikasi dari sisanya; atau

f)  merupakan akibat daripada menggunakan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.


 10. Contributor/parent contributor
-Contributor membayar manfaat tahunan bersamaan dengan sumbangan PUA (life insurance account) di bawah sijil  ini sekiranya orang yang dilindungi mengalami hilang upaya kekal dan menyeluruh sebelum umur 70 tahun atau didiagnosis penyakit kritikal dalam tempoh sijil, yang mana-mana terdahulu. 
- Dari erti lain kalau berlaku hilang upaya kekal dan menyeluruh sebelum umur 70 tahun atau didiagnosis penyakit kritikal dalam tempoh sijil, yang mana-mana terdahulu. , maka insurance ini akan FREE sehingga tamat tempoh insurans nie atau peserta meninggal (mana2 yg terdahulu)

-Parent Contributor membayar manfaat tahunan bersamaan dengan sumbangan PUA  (life insurance account)di bawah sijil ini sekiranya ibubapa mengalami kehilangan upaya kekal dan menyeluruh sebelum umur 70 tahun, meninggal dunia atau didiagnosis penyakit kritikal dalam tempoh sijil atau sebelum umur ibubapa mencapai 100 tahun, yang mana terdahulu.
- Dari erti lain kalau ibu/bapa berlaku hilang upaya kekal dan menyeluruh sebelum umur 70 tahun atau didiagnosis penyakit kritikal dalam tempoh sijil, yang mana-mana terdahulu. , maka insurance ini akan FREE sehingga anak berumur 25 tahun sahaja.

11. Saving
- Saving nie untuk education fund. Akan tetapi harus diingat the main purpose insurans nie adalah protection semata2. Kalau nak dapatkan pulangan yg setimpal dinasihatkan mencarum ke unit perlaburan
- Dengan perlaburan saving RM 10, maka pabile anak berumur 
                           Jika perlaburan rendah                Jika perlaburan tinggi
18 tahun:         RM4,104                RM7,187
23 tahun:         RM5,415                RM10,664

 OK.. buat maser nie tgk dulu comtoh quotation satu nie.. contoh lain akan menyusul. Bback.....