Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Tuesday, May 31, 2016

20 MITOS TENTANG INSURAN & TAKAFUL


Mitos #1 : Insuran dan Takaful kerjanya ambil duit orang sahaja.
Hakikatnya, insuran dan takaful membantu anda menguruskan kewangan dari segi risiko kewangan seperti keadaan tidak disangka-sangka – kemalangan, kematian dan kesihatan.


Mitos #2 : Anak yang masih kecil tidak perlukan sebab masih muda, kurang sakit dan lambat lagi nak tua.
Hakikatnya, anak kecil sekarang mudah terdedah dengan penyakit berjangkit yang sukar diubati dan kos rawatannya bukanlah murah.


Mitos #3 : Insuran dan Takaful hanya menikmati manfaat apabila mati sahaja. Buat apa, tinggalkan untuk orang hidup.
Hakikatnya, kewangan peribadi apatah sebagai seorang Muslim pengurusan kewangan bukan terhad hanya bila mati sahaja tapi sehingga sesudah mati. Hutang tetap perlu dilangsaikan.


Mitos #4 : Ambil Insuran dan Takaful hanya mengkayakan ejen sahaja.
Hakikatnya, insuran dan takaful adalah instrumen pengekalan dan perlindungan kewangan bila terjadi sesuatu luar jangkaan. Ia adalah amat penting kepada kita. Isu mengkayakan bukan satu hal besar, sebab caruman diberi kepada pengendali insuran dan takaful, bukan ejen.


Mitos #5 : Dah ambil Insuran dan Takaful, kena buat post-mortem bila mahukan pampasan kematian.
Hakikatnya, senarai checklist pampasan kematian memerlukan sijil atau polisi fizikal itu sendiri, dan dokumen lain seperti permit mengubur dan sijil kematian. Post-mortem dilakukan oleh pihak polis, jika kes itu berkaitan dengan hal polis (jenayah)


Mitos #6 : Bila ada duit lebih, baru boleh buat Insuran dan Takaful.
Hakikatnya, bila anda mendapat gaji sepatutnya menyimpan dahulu. Selebihnya baru dibuat untuk berbelanja. Tabiat ini untuk memastikan anda tidak menyesal di kemudian hari kerana tiada perlindungan kewangan – insuran dan takaful.


Mitos #7 : Hospital kerajaan ada dan cajnya juga murah. Tidak perlu Insuran dan Takaful untuk ke hospital swasta.
Hakikatnya, kebanyakan orang bukan risau sebab kos tetapi sebab ‘kesegeraan’ untuk mendapatkan rawatan. Ini kerana hospital kerajaan terlalu ramai, bantuan diutamakan kepada yang sangat kronik. Oh ye, ada beberapa ubatan dan rawatan anda perlu bayar apabila berada di hospital kerajaan.


Mitos #8 : Kalau ambil Insuran & Takaful, nanti cepat mengalami eksiden.
Hakikatnya, ini adalah mengarut. Ketentuan Allah kepada manusia bilakah berlaku kematian atau eksiden.


Mitos #9 : Tak nak jumpa orang itu, sebab dia ejen Insuran dan Takaful. Nanti mereka paksa ambil.
Hakikatnya, kalau ada dalam rakan anda atau famili anda seorang ejen insuran dan takaful – sepatutnya anda kena bersyukur. Mereka sebenarnya sudah dilatih untuk menjadi profesional dalam karier mereka. Jadi pengetahuan mereka dalam apa mereka buat seperti urusan tuntutan adalah penting apabila anda memerlukan bantuan. Soal paksa atau tidak, itu lihat kepada cara anda menilai. Mereka memaksa ke arah kebaikan, bukan masuk MLM atau Skim Cepat Kaya.


Mitos #10 : Insuran dan Takaful menipu, susah nak buat tuntutan.
Hakikatnya, insuran dan takaful mengikut klausa, syarat dan keadaan tertentu. Jika tidak tepat berkemungkinan besar tuntutan tidak akan diberi. Kebanyakan kes datang dari pelanggan itu menipu atau menyorok fakta yang memungkin kes tuntutan anda tidak selesai. Jadi pelanggan yang bijak, buat kajian atau bacaan dulu sebelum mempunyai polisi. Lihat sejarah tuntutan mereka dan rekod perkhidmatan mereka.


Mitos #11 : Syarikat anda bekerja menangung segala perbelanjaan perubatan akibat sakit atau kemalangan.
Hakikatnya, syarikat adalah entiti perniagaan yang mahukan keuntungan yang maksima. Jadi perlindungan perubatan untuk pekerja ada batasan tertentu. Jika pekerja itu mengalami sakit kritikal, kemungkinan besar akan dilucutkan dari syarikat kerana syarikat tidak mahu menanggung kerugian.


Mitos #12 : Menyimpan untuk pendidikan melalui insuran dan takaful tidak perlu, kerana ada bantuan kewangan pelajaran seperti PTPTN, biasiswa dan sebagainya.
Hakikatnya, dana pendidikan adalah memberi kelebihan kepada anak atau generasi akan datang. Bila habis belajar, mereka tidak berhutang dan mampu menjana pendapatan kewangan melalui gaji mereka kelak.


Mitos #13 : Kalau sakit nanti, ada keluarga dan saudara mara sanggup membantu dari segi kewangan nanti.
Hakikatnya, bila anda sakit dan sukar dibantu akan ada ramai ahli keluarga dan saudara mara menjauhkan diri. Kalau sanggup bantu pun, RM10 ataupun bacaan Al-Fatihah dan doa-doa kerana mereka juga ada tanggungan yang perlu dibiayai.


Mitos #14 : Semua penyakit boleh dirawat di hospital kerajaan, sebab mereka pakar. Saya tak perlukan Insuran dan Takaful untuk ke hospital swasta.
Hakikatnya, ya betul mereka adalah pakar tetapi anda perlu ingat bahawa senarai yang menunggu ‘waiting list’ adalah terlalu ramai. Temujanji makan berbulan-bulan.


Mitos #15 : Insuran dan Takaful hanya untuk waris sahaja je dapat. Itupun kena tunggu mati.
Hakikatnya, fungsi insuran dan takaful utama adalah berkenaan kematian. Tetapi hari ini, instrumen insuran dan takaful telah berkembang kepada perubatan, kemalangan, sakit kritikal, pendidikan dan persaraan.


Mitos #16 : Simpan di bank lagi bagus, ada dividen. Simpan di Insuran & Takaful nanti duit sikit je.
Hakikatnya, apabila berlaku keupayaan kekal atau sakit – ramai di luar sana mengeluarkan simpanan untuk menanggung segala kos. Kalau anda risaukan tentang ‘kehangusan’ duit, anda boleh memilih insuran dan takaful berkaitan pelaburan.


Mitos #17 : Susah nak berurusan dengan pihak insuran / takaful apabila urusan tuntutan.
Hakikatnya, hari ini bukan seperti dulu. Segalanya dalam talian – internet, telefon dan sebagainya. Hari ini juga, setiap pelanggan diberi kad insuran / takaful (samada perubatan atau tidak) dengan tujuan memudahkan urusan kelak.


Mitos #18 : Insuran dan Takaful kena bayar sampai tua.
Hakikatnya, tidak semua insuran dan takaful bersifat begitu. Anda boleh memilih pelan seperti ‘investment-linked’. Di mana, anda boleh menggunakan simpanan yang datang dari insuran dan takaful itu sendiri membayarkan / mencarumkan untuk anda sehingga umur tua.


Mitos #19 : Semua ejen yang kita jumpa boleh bantu buat tuntutan.
Hakikatnya, hanya ejen yang anda lantik boleh bantu sehingga selesai tuntutan yang mahu dibuat. Ini kerana akses dari segi maklumat polisi dan sijil adalah terhad jika ejen tersebut bukan ejen dilantik. Sebaiknya, carilah ejen yang kompeten dan mudah berurusan.


Mitos #20 : Sekarang sihat, tidak perlukan Insuran dan Takaful.
Hakikatnya, anda kena faham bahawa anda perlu berada dalam keadaan sihat sepenuhnya jika mahu memohon insuran dan takaful. Kalau jika anda memohon selepas keadaan sakit alamatnya agak sukar. Mungkin anda akan di-rejek.


Hakikat paling besar insuran dan takaful membantu anda sebenarnya. Ia merupakan keperluan setiap individu masa kini dimana segala kos telah meningkat.

Jadi tunggu apa lagi? Nak kena senaraikan sampai 40 mitos lagi ke?

credit: Khairunnisa Hamzah

Tq Adib Yazid

mbk
perunding takaful

Friday, May 27, 2016

Pengajaran cerita Takaful : "Saya dah ada insurance company, mengapa perlu saya ambil polisi insurans lain?"

Alasan ini mmg dah biasa kita dengar tapi apakah kesannya kepada anda & keluarga anda. Hayati lah cerita di bawah ini berkenaan pengalaman seorang rakan agent  bersama prospek nyer. Diharap kita dapat bersama-sama mengambil ikhtibar.

Okay, ini cerita saya tentang orang yang tak nak ambil personal insurance/medical card sebab terlalu selesa dengan coverage yang company bagi.

1. Hari Rabu baru ni, saya dapat satu phone call dari seorang prospect perempuan yang dapat flyers saya dari booth di Jusco Alpha Angle.

2. Dia kata nak ambil medical card untuk suami dan dia kata dia boleh bayar maximum RM4,000.00 setahun.

3. Saya kata boleh je nak ambilkan untuk suami. Kalau suami sihat dan takde masalah kesihatan, dalam 2 weeks policy boleh approve dan siap.

4. Lepas tu baru prospect tu gitau yang suami dia sebenarnya ada leukemia stage 3. Ramai yang tak tau bahawa leukemia juga adalah cancer. Dia nak ambil medical card sebab treatment cost mahal sangat.

5. Prospect tu gitau dulu suami dia seorang electronic engineer di sebuah company selama 14 tahun. Suami dia tak nak ambil personal insurance sebab company dia cover unlimited medical bill.

6. Pada tahun 2008, doctor diagnosed suami dia ada leukemia. Masa tu company cover semua medical bill.

7. Bila dah start sakit, badan belum dapat sesuaikan dengan keadaan kesihatan waktu tu. So boleh kata hampir tiap-tiap hari suami dia cuti. Medical bill tiap-tiap bulan company tanggung.

8. Pada November 2009, suami dia dapat surat diberhentikan kerja sebab tak cukup tempoh bekerja dalam setahun dan company terpaksa tanggung medical bill tinggi.

9. Prospect tu kata, company ada bagi pampasan gratitude RM20,000 kat suami dia, tapi dah habis untuk buat leukemia treatment.

10.Prospect tu gitau, sebulan sekali kena buat blood treatment (rawatan darah) RM2,500 dan sebulan 2 kali kena buat therapy RM600/session. Total treatment cost sebulan ialah RM3,700. Setahun RM44,400.

11.Prospect tu tambah lagi, dia kata sekarang ni dia mampu untuk buat blood treatment je untuk suami dia sebab kalau buat therapy sekali terlampau mahal. Suami dah tak kerja, so prospect tu yang tanggung belanja family 100%. Anak 4 orang, semua masih bersekolah.

12.Sepanjang phone call tu, prospect menangis dan merayu supaya saya tolong beliau. Saya kata saya kena contact dulu untuk kepastian.

13.Saya call leader saya dan consult tentang kes saya ni.

14. Leader kata, dia ada experience tentang kes cancer. Ada prospect dia kena cancer stage 1, dah sembuh, verified by doctor’s report, tapi still company takaful reject application prospect tu.

15.Syarikat Takaful suruh client tu tunggu 2 tahun dulu baru re-apply medical card. Medical report je dah RM400 kena bayar, last-last kena reject juga.

16.Kalau orang yang pernah kena cancer stage 1, dah sembuh dan disahkan doctor pun kena reject dan kena tunggu 2 tahun, orang yang cancer stage 3 pula macam mana?

17.Ada satu je jawapannya: Confirm kena REJECT on the spot. As simple as that. No backdoor exploitation.

18.Saya pun call prospect tadi dan gitau perkara sebenar. Saya minta dia bersabar. Tapi dari suara dia, seolah-olah dia dah putus harapan dengan masa depan family dia.

19.Moral of the story – walaupun you mampu untuk bayar RM4,000 setahun untuk Takaful, tapi kalau you dah sakit, either Takaful you approve tapi bersyarat tak cover penyakit sedia ada atau kena REJECT terus.

20.Anda taknak ambil personal Takaful/medical card sebab company dah provide unlimited coverage? It’s up to you.

21.Electronic engineer yang dah kerja 14 tahun dan dah senior di company tersebut pun boleh diberhentikan sebab tak productive dan merugikan company.

22.Anda rasa anda bagaimana? Renung-renungkan lah dan selamat beramal.

"UTAMAKAN KESIHATAN. JADIKAN KISAH INI TAULADAN."


mbk
perunding takaful
0192853910

Yang mana satu pilihan anda: Kad perubatan atau Takaful hayat?


 Jika diberi pilihan, yang mana satu anda pilih?

a) Kad rawatan RM200,000 setahun dengan had seumur hidup 10 Juta, atau



b) Lump Sum RM500,000




Yang mana satu anda pilih. Mohon pilih salah satu. Dan berikan sebab kenapa?

mbk
perunding takaful

Monday, May 23, 2016

Pengalaman kecil buat tuntutan AMR "Accident medical Reimbursement"


AMR atau accident medical reimbursement adalah pampasan perubatan untuk kemalangan sahaja.Manfaat ini hanya boleh diperolehi dengan mencarum insurans kemalangan diri (secara stand alone) atau "attached" dengan Insurans Hayat. 

Pada Disember 2015, seorang klien saya mengalami kemalangan motor. Break terlampau kuat menyebabkan dia terpelanting dan terhentak kepala. 

Klien saya dibawa ke Hospital KL. Dr. diagnose , klien saya ada pendarahan dalam otak sebelah kiri. Setelah menjalani operation, Alhamdulillah beliau semakin pulih.

Cuma ada kesan sampingan untuk beberapa minggu seperti sakit kepala dan penglihatan mata ada sedikit rabun.

Dengan adanya AMR, klien saya dapat membuat tuntutan kemalangan tanpa perlu menggunakan kad perubatan. AMR adalah berdasarkan tuntutan "reimbursement" atau Pay and Claim.

Oh ya.. Takaful yang diambil klien saya adalah berbentuk investment link yang mana beliau sudah 2 tahun tak membayar Takaful. Memandangkan cash value masih inforce, klien saya masih berpeluang buat tuntutan.

mbk
perunding takaful.
019-2853910

Tuesday, May 3, 2016

tabungan dan takaful


Hampir semua pelan takaful keluarga mana-mana syarikat takaful ada fungsi tabungan. Dan biasanya agen takaful akan sebutnya sebagai savings.
Kecuali anda ambil medical card standalone. Bila sebut standalone, ia memang tiada sebarang tabungan.
Apa fungsi tabungan? Perkataan yg lebih tepat ialah "cash value" atau nilai tunai.
Jangan samakannya dengan simpanan anda di bank. Pasti akan ada agen yang beritahu, "Tuan hanya perlu bayar takaful setiap bulan dan tuan akan dapat perlindungan, simpanan dan pelaburan."
Kemudian si pencarum pun dengan rileksnya tidak membuat sebarang simpanan peribadi di bank. Pelaburan pun tak buat kerana menyangka takaful sudah setelkan semuanya.
Mindset ini perlu dibetulkan.
Saya pernah bertemu pencarum takaful yang sudah lebih 5 tahun mencarum dengan jumlah carumah hampir RM500 sebulan.
Diajnjikan akan ada saving sekian-sekian.
Bila dia check dengan syarikat takaful, jumlah tabungannya hanya ada sedikit sahaja. Lalu dia kecewa dan rasa dipermainkan oleh syarikat takaful.
Pertama, kita perlu tahu bagi polisi takaful investment-link, bayaran premium sentiasa meningkat mengikut tahun dan keadaan semasa.
Jadi dengan adanya fungsi tabungan dalam polisi kita, ia boleh menampung kenaikan tersebut.
Kerana itu ada agen yang berani kata jumlah yang kita carum waktu muda akan kekal sehingga tua. TETAPI, ini juga mindset yang salah.
Andai kata jumlah tabungan kita berkurangan dan tidak cukup untuk menampung bayaran premium semasa, maka pihak syarikat takaful akan minta untuk dinaikkan bayaran caruman bulanan.
Kedua, tabungan itu berfungsi sebagai backup seandainya berbulan-bulan kita tiada duit untuk bayar takaful.
Ini pun dengan syarat duit dalam tabungan itu cukup banyak untuk membayar bulan-bulan yang kita tidak mampu bayar.
Sekiranya tidak, polisi kita tetap akan luput (lapse).

Credit: Rahsia Takaful

mbk
perunding takaful
0192853910