Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

CPMBKreaders

Saturday, December 15, 2018

IBARAT TAYAR SPARE PANCIT


Bila tayar kereta pancit, anda mungkin rasa confident sebab ada tayar spare. Tapi alangkah malangnya bila anda dapati tayar spare anda pun pancit. Adusss... Macam mana nak selesai masalah ni? Ada tayar spare pun, problem tak selesai. Semuanya gara-gara anda "over-confident", tak periksa keadaan tayar spare dari masa ke semasa.

Begitu jugalah dengan polisi takaful anda. Ramai orang sangka dah ada polisi, dah selamat dah, semua problem akan selesai. Langsung tak kisah nak semak, apa jenis coverage yang ada? Berapa jumlah coverage yang ada? 

Kalau income anda RM80,000 setahun, tapi coverage takaful anda cuma RM100,000, agak agak berapa berapa lama keperluan keluarga anda dapat dipenuhi? Setahun? 2 tahun?

Kalau sakit kritikal, memaksa anda cuti tanpa gaji 3-4 tahun, coverage takaful cuma RM20,000, simpanan bank sedikit saja, macam mana anda nak tampung belanja?

Jangan sangka dah ada polisi, masalah anda akan selesai. Sebab yang selesaikan masalah bukannya caruman mahal yang anda bayar bulan-bulan. Tetapi JUMLAH COVERAGE anda yang akan selesaikan.

SEMAK BUTIRAN POLISI ANDA
Dapatkan FREE REVIEW dari saya sekarang!


Thursday, December 6, 2018

Apa itu perlindungan? Perlukah aku?

Posting ringkas sebelum solat zohor
Apa itu perlindungan? Perlukah aku?
Perlindungan adalah perkara asas yg semua tahu. Bertindak ibarat antibodi dalam badan. Perlindungan bermaksud menjaga meneliti dan mengawal sesuatu dari sebarang ancaman.
Ramai yg tidak sedar kepentingan perlindungan. Cuba tanya dalam diri kita, mengapa kita melindungi kereta degan tinted, mengapa kita membayar roadtax dan insuran pada kereta? Mengapa kita memakai phone cover dan screen protector pada telefon? Mengapa kita gunakan payung semasa hujan?
Jawapan yg cukup mudah untuk melindungi benda yg kita sayang.
Tapi sedarkah anda? Anda tidak menyayangi diri dan keluarga anda.
Kenapa saya berkata demikian. Mudah sahaja jawapan nya, kerana kita meletakan kepentingan perlindungan diri paling belakang sekali berbanding perkara lain. Kita sanggup membayar sesuatu yg mahal untuk kereta dan handphone kita. Namun jika di sebut tentang perlindungan diri? Ada sahaja alasan kita.
Tiada budget, tidak sakit, tidak perlu, kena fikir dahulu dan macam macam lagi. Ada sahaja alasan yang di berikan untuk mengelak dari berkata tentang perlindungan diri.
Lagi menyedihkan, ada yg sedar dan mengambil perlindungan diri, namun di hentikan di tengah jalan. Tidak cukup budget, komitmen bertambah. Tiap kali berdepan detik sukar dalam kewangan, mesti perlindungan yg di hentikan dahulu.
Saya berani berkata, mengapa? Saya telah menghadapi.
Lihat sahaja posting ini, mesti ianya hanya di biar berlalu di wall wall anda.
Tekan like dan share jika anda rasa perlindungan penting untuk anda.
kredit FB :-az ariff-
#Tabungkeluarga
#Tabungtakaful
#Tabungkasihsayangsuamisteri