Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Takafulovers

Friday, November 25, 2016

Simpanan Wang Banyak

/ Boleh menanggung kos perubatan
/ Mempunyai kuasa beli yang tinggi
/ Tinggalkan waris dalam kecukupan
/ Digunakan untuk musibah kewangan

+ Simpanan yang dilakukan sebenarnya dapat menyelesaikan secara asas seperti perkara di atas.
+ Ambil contoh apabila kita didapati menghidapi penyakit kanser, segala bil perubatan hospitak dapat kita bayar dengan simpanan tersebut dan juga segala rawatan yang diterima.
+ Begitu juga apabila kita ingin membeli motosikal, boleh membeli secara "cash" dengan harga yang lebih rendah.
-----
+ Secara teorinya perkara-perkara kehendak atau keperluan yang timbul ini akan diatasi dengan MENYIMPAN. Yang perlu difikirkan

/ Sejauh mana seseorang boleh menyimpan
/ Sejauh mana simpanan dapat membiayai kos perubatan
/ Sejauh mana simpanan anti inflasi
/ Sejauh mana ia dapat digandakan

+ Para ahli ekonomi memikirkan hal sedemikian selaras dengan peredaran zaman sebagaimana ia dapat membantu masyarakat kini.
+ Masalah hutang banyak, tidak mampu membiayai kos hospital, faedah yang lebih baik dari menyimpan bawah bantal, waris ditinggalkan dalam keadaan miskin dsb...
Gambar hanya hiasan
+ Abaikan penguasa yang tamak dan tidak memikirkan hal rakyatnya dengan memanipulasi harga kenaikan barang, inflasi tinggi, rasuah, kemelaratan untuk miliki rumah, pendidikan dsb...
-------
+ Hal seperti simpanan dapat digandakan adalah dengan mewujudkan pelaburan yang memberi pulangan tertentu berbanding tiada pulangan / keuntungan langsung. Contoh asb, ahb, ut.
+ Begitu juga apabila berlaku musibah penyakit atau kematian, dengan konsep tabarru' di takaful, ianya saling membantu bagi mereka yang kesusahan.
+ Walaupun tabarru' di takaful hanya bertindak setahun sahaja tanpa ada lopong pembayaran dan melepasi tempoh menunggu, pembiayaan kos perubatan dapat diatasi tanpa mengurangkan simpanan di tempat lain.
+ Dalam hal pelaburan, semakin lama menyimpanan, semakin banyak wang digandakan. Ia berbeza dengan kaedah taburru' Takaful berkaitan pelaburan dan simpanan ini.
+ Masing-masing mempunyai kelebihan cuma kita pastikan saluran bertepatan dengan kaedah syarak
------
Untuk pengurusan kematian dan pusaka, secara teori apabila ada simpanan banyak

/ Kos urusan jenazah dapat diselesaikan segera
/ Urusan pusaka tidak ada tertunggak

+ Bagi kos urusan jenazah, pihak masjid / surau masa kini ada menyediakan khairat kematian bagi memastikan perjalanan lancar.
Mana mungkin
/ Kwsp, asb, takaful dapat dikeluarkan dalam masa tidak sampai sehari
/ Menenangkan kegelisahan isteri atau waris sehingga mereka dapat memikirkan dengan baik untuk urusan jenazah
+ Hal demikian sama dengan urusan Surat Kuasa / Probet. Jika digariskan teori, waris yang sudah ada banyak harta sedia ada atau memperolehi pampasan takaful yang banyak dapat mengurusan dengan mudah.
+ Namun realiti sebaliknya, tidak memahami hukum hakam pewarisan, perbalahan, pusaka semakin terpendam, proses tidak diketahui dengan tepat.
+ Maka wujudkan urus dan rancang harta pusaka secara mudah, tepat dan komprehensif seperti di Wasiyyah.
-------
+ Di dalam Al-quran dan Al-hadis, anjuran mereka yang ada wang adalah memperbanyakkan infak sama ada sedekah wajib, sedekah sunat, beri fakir dan miskin, memuliakan anak yatim, wakaf dsb...
+ Manakala meyimpan untuk kegunaan dunia semata-mata, ia hanyalah fana dan sia-sia. Mana mungkin apabila mati, kereta dan rumah kita ditanam bersama.
مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ
" Apa yang disedekahkan, tidak akan mengurangi harta ".

- HR Muslim
-----

kredit: Mohamad Akmal Mohamad

mbk
0192853910
akupenjualinsurans.blogspot.com

No comments: