Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Monday, August 25, 2014

Edisi sharing is caring: Sharing drpd client yg merupakan antara top management sebuah resort di Shah Alam


Sharing drpd client yg merupakan antara top management sebuah resort di Shah Alam:

Ade sorang staff sy ni, selalu sakit2 belakang. Bnyk kali dah suruh pegi buat check up, tapi tak pegi2 sbb takut. The end kena paksa baru buat check up, di KPJ Shah Alam. Result?

Slip disk yang dah teruk, doctor cakap kenape lambat sangat datang? immediate operation perlu dibuat atau boleh jadi paralyze. Estimate cost Rm 30,000. Insuran company hanya cover Rm 20,000. Lagi Rm 10,000 tu kena pakai duit sendiri. Macam mane nak buat?

HR pun dah pening kepala, so kena buat agreement HR bayarkan dulu kemudian tolak gaji tiap2 bulan ikut persetujuan. Lagi kesian, wife die pulak baru diagnose kena kanser.

Client sy tanye, kalau mcm ni boleh ambik personal insuran lagi tak? Jawapan sy, boleh cube nak apply, tapi no guarantee akan dapat.

Ape yg kite belajar daripada pengalaman org lain?
Nak ambik sekarang atau tak tau bile?
Yg dah ada policy, jagalah policy anda, bukan senang nak dapat. Somehow, kite tak tau bile kite akan pakai. Mungkin esok, lusa, next week.

2 comments:

Anonymous said...

saya pernah buat pembedahan buang tumor dkt otak tahun 2006 & sudah sembuh..kalau nak apply medikal kad agak boleh lepas tak? kalau med card tak lepas, apply pampasan sahaja boleh?

akok is a person not a kuih said...

Salam.

Terima kasih kerna sudi bertanya

Boleh apply tapi ader kemungkinan:
A. Approved berserta loading: encik/puan kena bayar lebih dari harga quotation
B. Approved dengan bersyarat: pihak takaful tak cover penyakit tumor di otak. Apa2 yg berkaitan dgn penyakit tumor diotak secara directly or indirectly, pihak takaful x cover . Penyakit lain (selain tumor diotak) akn cover
C. Rejected

Pihak takaful perlu lihat medical record berkaitan tumor d otak. Aderkah berisiko tinggi, sederhana atau rendah.

Paling2 pihak takaful offer pun Jika medical card rejected, hanya pampasan kematian dan cacat kekal shj yg pihak takaful offer.

Harap menjawab soklan. Jika mahu boleh call, sms atau whats app saya 0192853910

Thx
Mbk