Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Friday, August 8, 2014

MARI BELAJAR TAKAFUL (Khusus untuk mereka yg ingin tahu mengenai takaful, nak bertakaful tapi tak faham, blur pasal takaful, tahu takaful itu insurans tapi tak tahu apa sebenarnya takaful)

Salam 12 Syawal,

Sambil menulis belog nie sambil buat panggilan disamping ditemani bunyi vakum di opis.  Setelah terus menerus membrowse internet, surft internet sehingga jumpa gambar kartun di bawah nih maka saya dapat idea nak tulis pasal "apa itu Takaful".. Moh kita semua bacer.....

Walaupun bunyinya hanya sekadar RM5,000, bagi yg kaya semua tuh celah gigi jer.. bagi yg miskin bandar nie.. RM5,000 macam RM5 juta. Maka bertakafullah. Yg miskin lah kena ambik Takaful @ insurans. Cuba tengok Ah pek yg sekadar pakai baju pagoda.. masuk ke spital Gleaneagles.. Dier bagi medikal kad jer.. x yah pening korek tabung sendirik.
 Lu pikirlah sendirik.

Ok.. memula sekali korang kena tahu Takaful nie apa. Konsep takaful nie macam mana? Salah konsep kang.. salah paham lah pulak. Cuba tengok video kat bawah. Ader menjelaskan konsep takaful.


Walaupun orang lain yg buat, saya suka dengan penerangan ejen nie. Ringkas, dan mudah difahami.

Ok.. dah tengok video tuh.. jangan skip hokkeh. Nanti takut salah konsep laks.

WORAIT... Takaful nie terdiri daripada:-

1. medikal kad


Ader pelbagai medikal kad di bumi bertuah Malaysia ini. Dengan lebih dari 10 Takaful operator yg berlesen dengan Bank Negara Malaysia yg korang semua boleh cari. Saya memang ader tulis panduan, tips, cara-cara nak tahu medikal kad maner yg sesuai untuk kita dan family dalam belog ini yg kita semua cintai ini. So.. korang boleh klik sini ,dan klik sini , sini, situ, klik sini jugak, seriously sini dan klik sini

Medikal kad nie hanya digunakan untuk kemasukan hospital. KLINIK TIDAK BOLEG DIGUNAKAN. Ader situasi yg mana korang boleh claim resit Klinik nie. Situasi seperti dibawah:-

Pada zaman dahulu....

Miss A pun pi klinik Z kerna demam. Dr pun beri ubat n MC. Dr charge Miss A RM50. Selepas seminggu.. demam Miss A tak sembuh jugak. Dier tanpa melengah lagi pi Hospital Panel. Miss A disahkan sakit demam campak n perlu dimasukkan ward. Maka duduklah Miss A didalam ward yg serba mewah n indah.

Ok untuk situasi cam gini.. Miss A boleh tuntut resit RM50 dengan cara reimbursement (pay n claim). Cara tuntutan:-

1. Borang claim
2. Resit original dari klinik

Setiap harga medikal kad berbeza dengan keutamaan seseorang kerna kiraan sesuatu harga medikal kad berdasarkan umur individu, risiko pekerjaan, jantina dan gaya hidup sama ada merokok atau tidak.  

ps:// sengaja besarkn font pasal aku tahu korang mmg suka nak tahu pasal medikal kad.

2. Pampasan Kematian
Sengaja aku kecikkan tulisan kerna bab bab mati nie tak der saper nak dengar n nak ambik tahu. Ya .. saper nak dengar benda yg sedih nie. Apa yang korang perlu tahu kalu ambik Takaful, orang yg ambik takaful nie kalu meninggal tak perlu post mortem KECUALI KEMALANGAN. Meninggal macam mana, samada meninggal cara biasa atau mengejut, kemalangan, atau sakit. Jika ingin claim pampasan kematian apa yang perlu ader:

1. Borang tuntutan kematian
2. Death certificate
3. buku polisi 
4. medical attendance certificate (Laporan oleh Dr yg mengesahkan akan kematian dan sebab kematian).
5. salinan I/C disahkan oleh kaunter cawangan PRUBSN Takaful (sebelum atau selepas buat laporan di JPN)
6. waris yg menuntut pampasan
7. Medical record/report (not necessary)

Masa prosess untuk dapatkan tuntutan ini adalah 14 hari waktu bekerja. Akan tetapi ia terpulang pada case tersebut dan kelengkapan dokumen.

3. Penyakit Kritikal
Ada 36 penyakit kritikal yg mostly takaful operator cover. List 36 penyakit kritikal

1- SERANGAN PENYAKIT JANTUNG
2- PENYAKIT KORONARI ARTERI YANG MEMERLUKAN PEMBEDAHAN
3- STROK
4- KANSER
5- KEGAGALAN GINJAL (BUAH PINGGANG)
6- PENYAKIT LUMPUH/PARAPLEGIA
7- PEMINDAHAN ORGAN UTAMA
8- SKLEROSIS PELBAGAI / BERBILANG
9- HEPATITIS VIRUS FULMINAN
10- HIPERTENSI ARTERI PULMONARI UTAMA
11- KOMA
12- BUTA
13- PENGGANTIAN INJAP JANTUNG
14- PEMBEDAHAN AORTA
15- PENYAKIT ALZHEIMER
16- HILANG PENDENGARAN / PEKAK
17- HILANG KEBOLEHAN BERTUTUR (BISU)
18- KEBAKARAN PARAH
19- PENYAKIT MEMBAWA MAUT
20- AIDS AKIBAT TRANSFUSI DARAH
21- PENYAKIT MOTOR NEURON
22- PENYAKIT PARKINSON
23- PENYAKIT HATI YANG KRONIK
24- PENYAKIT PEPARU YANG KRONIK
25- ANEMIA APLASTIK
26- DISTROFI OTOT
27- POLIOMIELITIS
28- MENINGITIS BAKTERIA
29- TUMOR OTAK BENIGNA
30- ENSEFALITIS
31- FULL BLOWN AIDS
32- LAIN-LAIN PENYAKIT KORONARI ARTERI YANG SERIUS
33- PEMBEDAHAN OTAK
34- SINDROM APALIK
35- TRAUMA KEPALA UTAMA
36- KEHILANGAN TANGAN ATAU KAKI

Istilah penyakit kritikal dari segi Takaful @ insurans adalah mana-mana daripada penyakit berikut seperti yang ditakrifkan secara berasingan di atas ini yang berlaku lebih daripada enam puluh (60) hari selepas Tarikh Polisi seperti yang ditetapkan dalam jadual atau tarikh sebarang penguatkuasaan semula manfaat-manfaat yang diperolehi di bawah Polisi ini atau tarikh pengeluaran Lampiran yang mana terkini.

Peyakit kritikal boleh dituntut sekali seumur hidup.

Nak baca lebih lanjut pasal penyakit kritikal nie boleh klik sini.

4. Accident


  • Manfaat ini akan membayar pampasan kematian atau lumpuh kekal keseluruhan akibat kemalangan. 
  • Sekiranya pemegang polisi meninggal dunia disebabkan kemalangan di tempat awam, atau semasa menaik kenderaan awam yang bergerak di atas jalan raya atau landasan(PLV-Public Landed Vehicle) yang mempunyai jadual perjalanan dan laluan yang tetap, pampasan akan digandakan sebanyak 2 kali (Double Indemnity)
  • Sekiranya pemegang policy mengalami kecacatan kekal atau kehilangan anggota, pampasan akan diberikan mengikut peratusan (%)
  • Jumlah manfaat adalah jenis diperbaharui (renewal benefit)  Contoh, katakan anda sudah membuat tuntuan ADD benefit pada tahun semasa 100%, untuk polisi tahun berikutnya, jumlah manfaat akan jadi 100% semula. Sekiranya pada tahun yang semasa anda telah membuat tuntutan 100% untuk manfaat kemalangan, dan malang tak berbau, anda sekali lagi ditimpa kemalangan pada tahun yang sama, tiada pampasan untuk manfaat No.4 boleh dituntut untuk tahun itu.

5. Rider
Rider yg dimasukkan bukan mask rider black (citer kesukaan saya ketika kecik dolu dolu). Tetapi manfaat tambahan yg optional (boleh dipilih atau tidak). Terpulang pada diri korang sendiri. Contoh rider:-
  • Contributor: Kalu didiagnose salah satu penyakit kritikal atau cacat kekal seumur idup maka takaful korang FREE sehingga tarikh matang atau meninggal yg mana lebih dahulu
  • Elaun spital (upah masuk spital)
  • Perubatan untuk kemalangan
  • Income bulanan, tahunan atau mingguan
Setiap Takaful operator ader rider mereka sendirik. Tak hairanlah jika mereka letak lebih dari 20 manfaat tambahan sebagai value added. 

Apa yg korang perlu tahu basic takaful adalah medikal kad, pampasan kematian, penyakit kritkal dan accident. 

Ok.. bolehlah saya rumuskan apa yg aku bebel n tulis nie seperti gambar dibawah:(sila klik digambar untuk gambaran lebih jelas dan besar)
Nota kaki:
Berikut adalah senarai syarikat-syarikat pengendali takaful yang beroperasi di Malaysia pada hari ini:
  1. Hong Leong MSIG Takaful Berhad (www.hltmt.com.my)
  2. Syarikat Takaful Malaysia Berhad (www.takaful-malaysia.com)
  3. ETiQa Takaful Berhad (www.etiqa.com.my)
  4. Takaful Ikhlas Sdn. Bhd. (www.takaful-ikhlas.com.my)
  5. Sun Life Malaysia Takaful Berhad (www.sunlifemalaysia.com)
  6. HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Sdn Bhd (www.takaful.hsbcamanah.com.my)
  7. Prudential BSN Takaful Berhad (www.prubsn.com.my)
  8. MAA Takaful Berhad (www.maatakaful.com.my)
  9. Great Eastern Takaful Berhad (www.i-great.com)
  10. AIA AFG Takaful Bhd.(www.aia-afg.com.my/en/)
  11. AIA PUBLIC Takaful Bhd (www.aiapublic.com.my/)
  12. AmFamily Takaful Berhad (www.amtakaful.com.my)

Kalu korang nak no contact ejen AIA PUBLIC Takaful, MAA Takaful n Takaful Ikhlas, aku ader. Kalu korang nak contact no pasal PruBSN Takaful sila guna no hp ini 019-2853910 :D. Moga korang dapat hidayah untuk bertakaful. Amin

No comments: