Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Takafulovers

Thursday, October 6, 2016

2 SEBAB UTAMA KENAPA HARTA PUSAKA ORANG ISLAM BEKU DI AMANAH RAYA"


Tadi ada sorang agent saya call..dan share kat saya....dia ada call pegawai di Amanah Raya Berhad dan dia bertanya..."Kenapa ya Encik, harta pusaka orang Islam di Malaysia nie sampai 60 Billion beku dan tak boleh buat apa?"

So, Pegawai tu kata...."Antara sebab utama adalah 

1- TIADA PERSEFAHAMAN ANTARA WARIS YANG LAYAK DALAM PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA.

2- TIADA COMMITMENT DARI WARIS YANG LAYAK UNTUK MENGURUSKAN PROCESS PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA."

So, saya bgtau la pada agent tu. Sebab tu, kita ada peranan yang sangat besar untuk membantu Amanah Raya dan umat islam di Malaysia berkenaan dengan isu ini.

Kedua-dua permasalahan ini boleh diringankan dengan ada nya Hibah Takaful.

1- Kalau si Mati ada sediakan hibah takaful, mana2 bahagian yang berkemungkinan akan ada conflict boleh diselesaikan dengan cara ini sebab duit pampasan hibah takaful tidak perlu di faraidkan sebab ia tidak tertaluk kepada harta pusaka (Rujuk IFSA 2013 - Jadual 10, Perenggan 3(2))..

2- Masalah kedua bukan hanya sebab komitmen dari segi masa, tenaga, malah duit. Sebabnya, nak uruskan pembahagian harta pusaka nie memerlukan banyak sumber (Tenaga, Masa, Duit)...jadi, kalau yang tukang urus tu takde budget nak uruskan semua pembahagian harta, sebab kena turun naik pejabat pusaka kecil atau mahkamah...sebelum dapat LA (Letter of Authorization)...So, masalah ini boleh diselesaikan dengan adanya Hibah Takaful, di mana Si Mati semasa hidupnya boleh gunakan sedikit duit belanja beliau untuk buat satu plan HIBAH TAKAFUL yang tujuannya KHAS untuk Belanja Mengurus Pembahagian Harta pusaka....Tak perlu banyak pun...tapi, dengan adanya plan macam nie, ia akan memudahkan process pembahagian harta pusaka kepada waris yang layak dan harta tersebut boleh dimanfaatkan...

kredit: Aziz Riadi

mbk
perunding takaful
0192853910
akupenjualinsurans.blogspot.com

No comments: