Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Friday, September 16, 2016

Oppss terlupa bayar Takaful. Allaaa baru terlupa bayar 2 kali jer pun....

 Lepas setahun dua konsisten caruman Takaful, mungkin ada yang rasa nak ponteng caruman 2-3 kali.
Alasannya, ala x guna pun, tapi hati masih mahukan polisi tu tetap inforce. Tibe2 jadi seronok ponteng caruman hingga 3-4 bulan berturut-turut. Polisi lapse, masa tu jugak la sakit perut muntah2 x boleh makan minum sampai sehari. Disebabkan dah tak sanggup menekan perut dan kepala pun dah pusing, tiba2 je teringat ada medical card dan ada agent yg bermulut manis.
Sampai di hospital GL declined. Memang teruk betul company tu dan agent mulut manis tu. Punya banyak habis duit bayar caruman sebelum ni, tapi sebab x bayar 4 bulan..kau x nak cover...
Takaful kongsi tanggung risiko awak..bukan ambik alih tanggung beban risiko awak sepenuhnya..jadi, sila jangan memonteng caruman tu..
Kawan IG FB And Twitter pun komen status awak, Baik simpan di bank dari bayar Takaful.
Jom buat kire2.
Simpan Di bank lagi baik dari Caruman Takaful
150x12 bulan=1800
1800 x 10 tahun = 18,000
20 tahun 36,000 - campur sikit dividen
Simpan di Takaful
150x12 bulan=1800
1800 x 10 tahun = 18,00
20 tahun 36,000 dah carum tapi jumlah cash cuma 40% je..
Ada cover kos rawatan 90k setahun
Ada pampasan 30k kalau Sakit kritikal
(duit poket lepas tahap akhir)
Sehari di hospital dapat rm100
Ohh..bukan satu keperluan pada awak polisi Takaful..sebab awak dan keluarga mengamalkan hidup sihat. Tiada sejarah dalam keluarga awak mengidap penyakit kritikal. Kencing manis pun Xde..
Tak perlu penyakit kritikal, cukup lah batu karang. Bila dah sakit, rawatan di hospital kerajaan perlu melalui temu janji yang ditetapkan. Kerana ramai pesakit menunggu giliran. Mungkin 3 minggu atau sebulan baru sampai giliran awak. Sementara menunggu giliran, bersabar dan basahkanlah bibir dengan zikir menahan sakit sambil mengambil ubat mengikut jadual.
Oh terlupa...awak ada 36,000 lebih2 sikit dalam saving account...cepat guna dan pergi ke hospital swasta...awak akan dilayan dengan segera kerana memiliki Rm36,000 lebih2 sikit..
Sambil menyimpan di bank..buat juga polisi Takaful..supaya simpanan ratus ribu awak dalam bank tu x hangus sebb bayar bil hospital....

No comments: