Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Takafulovers

Tuesday, September 20, 2016

Jom kita buat hibah Takaful

Teringat bila saya approach klien saya untuk update Takaful hayat. Kiranya Takaful hayatnya masih sedikit. Kalau berlaku musibah, pampasan yang ada hanya cukup menampung pendapatan 2@3 bulan sahaja. Dia reject cadangan saya untuk upgrade kerana dia kira agak tak berbaloi pampasan yang akan saudara-mara dia dapat hasil dari titik peluh dia sendiri. Dia rasa sia-sia dia kumpul harta dan at the end saudara mara yg dapat dengan senang. 

Kita kena ingat, bila kita sudah tiada, kita boleh hibahkan pampasan pada ibu dan ayah kita. Berapa bayaran yang perlu kita bayar balik dengan jasa dan budi mereka yang membesarkan kita selama ini? Priceless bukan? Dengan duit pampasan yang kita tinggalkan, mak ayah kita boleh tolong bayarkan hutang piutang kita, boleh tolong mereka pi buat haji, boleh tolong kita buat sedekah amal jariah. Walaupun sedih kita dah tiada, tapi itulah yang dapat tolong mak ayah kita. Teringat kisah seorang polis bantuan wanita yang sanggup buat Hibah Takaful semata-mata nak hibahkan pada kedua ibu bapa nya. Dia tahu dia bukan orang senang, jika berlaku musibah, dengan pampasan yang bakal dihibahkan itulah asset yang sungguh bernilai yang dapat dihadiahkan pada kedua ibu bapanya. 

#hibahtakaful

mbk
perunding takaful
0192853910
akupenjualinsurans@blogspot.com


No comments: