Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Thursday, June 20, 2013

Kalaulah abah aku ader medikal kad... masih idup lagi ker dier??????

Nie citer teladan yang merutun jiwa yang diceritakan kembali oleh senior agen kat aku... 
Even kalau ada duit simpanan macam mana nak withdraw malam2 dan selalunya mmg tak cukup dan sebab mengapa kita menyimpan ialah kerana oerkara lain..penat menyimpan akhirnya habis dan selalunya tak cukup..RM30k tu baru half of the expacted total bypass cost RM60k
Semalam my client father pass away due to sudden heart attack. Dia tak pernah ada history jantung.simtom dah ada tapi dia tak aware dan tak nak pergi check.dari semalam sakit smpai merangkak tak blh jalan tapi bila family nak bawa ke hosp dia tak nak,takpe,nak rehat dulu dan igt sakit biasa.malam pukul 11 baru bawa ke klinik dan klinik terus srh pergi hospital cepat. Meninggal di emergency room.hosp tak sempat buat bypass. Masa smpai kat KPJ selangor dah check KPJ mintak RM30k on the spot pukul 11lebih malam.mana nak cari cash banyak macam tu.negotiate then hospital still mintak tapi RM5000. By the time sediakan duit dah meninggal. Family dan sahabat2 agak marah dengan hosp. Walaubagaimanapun semua redha dan faham dah ajal dan ketentuan..cuma jika ada medical card dan ins takdela perlu melalui process begini. So our responsibility is very important to help as many people out there especially melayu. To give them awareness tentang bagaimana sgt penting insurance kerana jika satu hari memerlukan duit yg banyak mengenai perubatan mmg besar masalah..
Cerita begini mengenai hosp mintak duit sebelum nak operate dan takkan operate selagi tak dpt duit is common story for ppl like us (agent insurance) in this line of business tetapi tak common dan tak logic dan tak berperikemanusiaan bagi ramai org diluar dan tak aware ttg pentingnya ins..so its our job to share to them and make them aware n prepare.
ps:// memang betul apa yang diceritakan kawan saya tue.. kalu org luar baca kes macam nie mesti pikir nie tak der lain buat citer nie  pasal nak laku meniaga...nak ugut org supaya beli insurans/takaful..  mesti pikir kejam nyer spital swasta tuelah pasal nak pi spital gomen.. Memang tak logic biler org diluar saner pikir dan memang it's common thing biler org luar saner pikir macam tue dan lagilah tak berperikemanusian biler korang baca belog aku nie still jiwa dan hati keras macam batu pasal tak pikir nak bertakaful.

No comments: