Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

CPMBKreaders

Monday, October 1, 2018

Awak ada takaful spesis apa?


Satu hari berbual dengan kawan-kawan, tiba-tiba terlompat masuk isu takaful.

"Takaful ini macam banyak membohong sebenarnya, bayar tiap-tiap bulan tiba masa tak dapat klaim."

Saya tersentak lalu bertanya,"Kenapa cakap macam tu?".

Kawan saya sambung,"Adik aku ambil takaful bayar tiap-tiap bulan, tiba masa dia accident, minta klaim satu habuk pun tak dapat."

Saya tanya,"Adik hang ambil takaful apa?"

"Dia ambil takafullah, takaful.", Kawan saya menjawab.

"Yelah, dia ambil takaful apa?",saya bertanya kembali.

Kawan saya senyap tiada jawapan.

"Tiba-tiba dia bertanya, Takaful ini ada banyak jenis ke dah hang tanya macam tu?", tanya kawan saya.

"Yup, Takaful memang ada banyak jenis bergantung dengan polisi apa yang dia ambil. Contoh kalau dia ambil Medical Card, dia hanya boleh klaim bila masuk Hospital. Dan bila terjadi apa-apa pada satu-satu individu, contoh macam Lumpuh atau Meninggal Dunia, dia tak kan dapat klaim pampasan kalau setakat Medical Kad je yang ada, kalau ada pun dapat mungkin sikit saja berbanding Takaful Income Protection."

Tambah saya,"Dia kena ambil Takaful Income Protection sepatutnya untuk lindung dia dan keluarga kalau ditimpa musibah-musibah itu tadi. Kalau setakat Medikal Kad, cukup untuk cover masuk hospital dan sesetengahnya ada sedikit atau tiada langsung cover Income Protection tu tadi."

"Adik hang sendiri tau tak dia ambil Takaful apa?".

Kawan saya membalas,"Entahlah, dia cuma cakap ambil takaful je."

Saya pun,"Aduh na rayang (cakap Sabah terus)".

Tips (afdalnya): Sepatutnya kita tahu apa polisi takaful yang kita ambil. Kalau beli handphone baru, kita rajin membelek dan kaji sebelum beli kemampuan spesifikasi dan hardware handphone kita, begitu juga dengan mencarum Takaful.

Ingat,Takaful sepatutnya membantu kita pada masa hadapan bukan meranapkannya.

Kredit: FB Muhamamad Ridhuan Abdul Malik
Infaq Consultancy

Nota#cpmbk: Awak ada ada takaful spesis apa? Ya, betul tue. Ramai orang salah anggap perkara ini dan tidak faham apa sebenarnya yang dorang ambil. Bila tanya manfaat apa yang diambil. Mesti jawab takafullah. Bila ditanya sekali lagi manfaat apa yang diambil kerna takaful banyak jenisnya. Mereka hanya angkat bahu tanda tak tahu.
Semoga agent takaful boleh memberi pendedahan luas untuk mereka yg diluar sana.

Selamat pagi semua.

No comments: