Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Friday, June 2, 2017

BERKONGSI ILMU MRTA/MRTT/MLTA/MLTT

BERKONGSI ILMU
===============
Menu luncheon kita hari ni MRTA/MRTT vs MLTA/MLTT
MRTA - Mortgage Reducing Term Assurance
MRTT - Mortgage Reducing Term Takaful
MLTA - Mortgage Level Term Assurance 
MLTT - Mortgage Level Term Takaful
Ofcos Assurance ni untuk konvensional while Takaful ni untuk islamic financing sebab patuh syariah
And ofcos insurance ni untuk rumah korang dan hanya cover Death & Total Permanent Disability sahaja.. (Mati & Kecacatan Kekal)

MRTA/MRTT
➖➖➖➖➖
Term "reducing" tu memain kan peranan penting yang mana menunjukkan bahawa untuk insurance ini hanya cover berapa balance of outstanding loan rumah korang..

Contoh: 
Loan RM500k MRTA/MRTT 500k.. selepas 10 years outstanding ada RM400k so coverage pun hanya tinggal RM400k jugak..
Biasanya MRTA/MRTT lebih murah as compare as MLTA/MLTT dan boleh di capitalise dalam loan korang (include dlm loan sekali)
Dan tak boleh di transfer ke lain2 property..
Bank akan caj korang one lump sum amount..
Kalau korang jual rumah korang selepas 5 tahun loan, korang still dapat balik MRTA/MRTT korang..

Cth- coverage utk 30thn.. lepas 5 thn jual.. bank dah caj korang upfront sebab capitalised dalam loan.. the remaining 25 years of coverage tu bank akan pulangkan pada korang.. ramai yang tak sedar sebab bank dah siap tolak daripada baki loan amount korang..
Ramai yang ingat duit dia burn kalau dia jual..
Clear??

MLTA/MLTT
➖➖➖➖➖
Word "Level" tu dah bagi maksud yang agak jelas..
Untuk MLTA/MLTT, premium dia agak mahal sedikit.. sebab coverage dia takkan follow outstanding balance loan korang..

Contoh:-
Loan RM500k MLTA/MLTT coverage RM500k..
Selepas 10y.. loan outstanding ade RM400k tapi coverage still ada RM500k.. means kalau korang meninggal waris akan dapat lebihan coverage selepas setel outstanding loan kat bank..
Untuk MLTA/MLTT ni korang boleh bayar setahun sekali atau sebulan sekali atau 6bulan sekali atau 3bulan sekali. Atau pon nak bayar 5 thn untuk cover sampai 70 tahn pon boleh!!
And bank tak boleh capitalised untuk MLTA/MLTT ni (tak boleh masuk loan) so korang kene bayar sampai lah habis term of coverage..
MLTA/MLTT ni biasanya boleh di transfer.. 
Contoh: Coverage RM500k boleh cover untuk 2buah rumah harga RM250k dan bila loan outstanding dah reduce korang boleh tambah lagi property untuk same MLTA/MLTT
Clear tak???

Harap dapat membantu korang2 yang blur2 tu.

#prubsntakaful
#hibah

Credit to Abg Kacak

mbk
#ejentakaful
#hibah
#hibahtakaful
#legasi
#warisan

No comments: