Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Wednesday, May 31, 2017

Koleksi alasan-alasan kenapa tak apply Insurans/Takaful serta JAWAPAN. Semoga menjadi panduan anda untuk MEMOHON Takaful sekarang.



1) "nantilah dulu, aku baru je mula kerja"
- Kalau esok datang kerja kemalangan macam mana?

2) "ala, mati tu kerja tuhan"
- ye betul. Tuhan tak bagitau bila kita mati, jadi sebelum mati kena la beringat.

3) "aku kan muda lagi takkan dah nak ambil insuran"
- Masa muda la bagus sebab tengah sihat, premium murah, & protection tinggi.

4) "umur aku 30 baru nak ambil"
- Kalau sblm umur 30 dah kena penyakit kritikal, lepas tu baru nak apply agak2 syarikat insurans nak bg tak?

5) "ala, kalau dah mati habis cerita, aku bukan ada waris pun"
- Kalau mati takpe, kalau hidup tapi hilang upaya kekal hidup pun segan mati tak mahu, tak ke membebankan ibu bapa yg nak kena jaga?

6) "aku nak buat investment dulu, insurans kemudian"
- Kalau sakit kritikal / lumpuh kekal tak mampu bekerja, agak2 investment kita yang baru setahun dua tu boleh bagi jaminan tak ? sedangkan kalau ambil insurans/takaful nyawa hanya bayar RM100 sebulan dah ada jaminan RM50k hingga RM200k.

7) "aku bnyk komitment skrg ni, rumah, kereta, kad credit, anak sekolah, bil2. mcm mana nk ambil insurans"
- Yang ni lagi WAJIB ambil! Seandainya esok berlaku musibah dan kita hilang upaya kekal, sape yang nak kena tanggung semua hutang2 tu kalau bukan family, isteri dan anak2. Kita dah tentu la tak mampu bekerja. Bukan ke kalau ada insurans/takaful dapat bantu jugak dari awak tak ada ape2 kan? Kalau rase bnyk komitmen ambil la dulu yang paling rendah. Bila ekonomi dah stabil nanti tambah. ambil je dulu basic RM50 sbulan. Dah okay dari xbuat langsung.

8) "aahh! insurans semuanya penipu"
- Jangan salahkan syarikat insurans sebabnya mereka hanya mengikut polisi. Kalau polisi kata blh claim so blh la claim. Kalau polisi kata tak boleh memang tak boleh la. Syarikat insurans berniaga bukannya memberi belas ehsan. Agen hanya sebagai wakil syarikat dan bukan semua perkara dapat diterangkan dalam masa yang singkat. Kita sebagai peserta seharusnya memahami isi kandungan polisi dan bertanya jika ada kemusykilan bukannya polisi dibiar begitu sahaja. Did dalam insurans ada tempoh2 bertenang yang kita perlu tahu. Jangan menipu fakta jika anda seorang perokok, mempunyai sejarah penyakit atau pembedahan dan sebagainya semasa membuat permohonan takut kelak jika syarikat insurans mengesan adanya penipuan, insurans anda hanya sia2.

9) "masuk insurans tak untung banyak, baik aku simpan kat ASB"
- Insurans utk perlindungan bukannya utk buat duit. Nak simpan atau invest kt mana2 sekali pun ambil la insuran terlebih dahulu sebab simpanan dan investment tak memberi jaminan untuk bagi pampasan.

Macam mana sekarang? Dah blh mohon sekarang?

mbk
#ejentakaful
0192853910

#hibahtakaful
#TabungWanita
#WomenOfInspiration

No comments: