Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Thursday, March 29, 2012

Updated: Co-Takaful Medical Card Yang Membebankan? Dah x beban dahhhh



Alhamdulillah, kesedaran orang Islam tentang kepentingan memiliki medical card agak tinggi sekarang ini.
Apabila berjumpa dengan prospek Medical Card, ramai yang membandingkan pakej medical card PruBSN Takaful dengan Takaful provider lain yang tidak mempunyai co-takaful. Lebih malang lagi, agent takaful tersebut mendakawa produk Medical Card mereka adalah yang terbaik kerana tidak mempunyai co-takaful. 
Apakah sebenarnya co-takaful? Co-takaful adalah sharing cost diantara syarikat takaful dan peserta takaful. Untuk peserta PruBSN Takaful, Co- Takaful yang dikenakan adalah sebanyak 10% dan MAKSIMUM sebanyak RM1,000. Sekiranya bil hospital anda sebanyak RM100,000 , co-takaful yang perlu dibayar adalah hanya RM1,000 dan bukannya RM10,000. Yang lebihan tue, akan dibayar oleh insurans.
Adakah dengan mengenakan Co-Takaful akan membebankan peserta takaful? Dari pandangan mata kasar, memang ianya tampak membebankan, sebab peserta terpaksa membayar kos sehingga 10% atau Maksimum RM1,000 untuk rawatan perubatan. Namun begitu, kita perlu tengok apa kelebihan lain yang ditawarkan oleh syarikat Takaful yang mempunyai co-takaful berbanding dengan syarikat yang tiada co-takaful.

Sebagai contoh, pelan Takaful M, tidak mempunyai co-takaful, untuk pelan Room and Board 150, had tahunan keseluruhan adalah RM50,000 manakala Had Seumur Hidup adalah RM150,000. Bayangkan kos rawatan anda pada tahun tersebut adalah RM70,000, anda terpaksa top-up RM20k dek kerana pada awalnya ingin berjimat kerana tidak ingin membayar co-takaful.
Berbanding dengan PruBSN Takaful, walaupun mengenakan Co-Takaful, untuk pelan Room and Board 150, had tahunan keseluruhan adalah RM50,000 dan Had Seumur Hidup adalah RM500,000. Apa yang menarik lagi, jika tiada tuntutan pada tahun itu (selama setahun dari tarikh polisi diluluskan), peserta akan dapat Non Claim Bonus (NCB) sebanyak RM 100. NCB adalah berdasarkan plan Medical Card yang diambil.
Untuk Polisi PruBSN Takaful Medical Card, Co-Takaful tidak tertakluk pada kos rawatan sahaja. Tapi ia juga meliputi Pre-Hospitalization dan Post-Hospitalization (Outpatient Treatment). Tiada minumam requirement dan maksimum adalah RM2000. Fuyyyoooooooooooo!!!!! Poning den.. Jangan fening.. meh saya nak citer nie... Ok.. 
Misalnyer maser Pre-hospitalization.. pi klinik jumpa doktor demam dan doktor charge RM 50. Seminggu tak baik demam, so decide nak pi hospital. Dok spital 3 hari nak spital charge RM 1,500. Dan after discharge, kiter pun pi follow up ngan doktor dan chargenyer RM 200. So? How maaaaaaa?
Kiraannyer:-
Benefits                        Charges          Co-Takaful @ 10%
1. Pre-hospitalization        RM 50                RM 5
2. In-Hospitalization         RM1,500              RM 300 (Y?) because min 300 n max 1k
3. Post-Hospitalization       RM 200               RM 20
Oleh sebab itu (ayat math fuh!!) total yang anda perlu bayar adalah RM325. Untuk pre-Hospitalization dan Post-Hospitalization akan berlaku semasa claim. Mungkin sesaper yg pernah claim untuk Pre dan Post -Hospitalization pernah tertanya apsal claim sikit dari yg sepatutnyer. pasal nielah!!!! Co-Takaful @ 10%
Sekiranya anda benar-benar concern tentang kos medical yang meningkat setiap tahun, hubungi saya sekarang untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma tetapi berguna dan bermanfaat untuk anda dan keluarga.

updated: Dah x beban dah.... Pada yg tolak medikal kad PruBSN sebab ada ko takaful ... So hari ni mereka boleh rujuk PruBSN balik sebab Takaful Health baru dah ada option utk tak nak bayar ko takaful

takde ko-takaful : bil sume company insurance bayar.

client cuma kene bayar a few things yg tak berkaitan dgn medical cost contohnye registration fee/phone/fax/medical report/etc.
dan lagi satu if client ambik extra things, contoh yg biasanye adalah extra katil. itu je.......
mardiyah79@gmail.com 
019-2853910


2 comments:

Halalan Toyyiba said...

Assalamu'alaikum Wrmbth. Saya dah baca artikel anda tentang Medical card takaful. Rakan saya ada beritahu pruBSN pun sudah mengamalkan medical card tanpa ko takaful kan. Ada tak pelan individu atau keluarga? Jika ada yang cover keluarga, boleh hantarkan quotation untuk suami 29 isteri 30 dan anak 2

Hantar ke emel ya. Terima kasih banyak. Saya sedang mencari wakil ejen takaful shah alam atau sekitar lembah klang. Tak mahu jauh2 sangat. Tq

akok is a person not a kuih said...

Salam Halalan Toyyiba,

Pihak kami tak ada medikal kad berkumpulan (group). Hanya focus pada per individual sahaja.

Ya.. benar PruBSN Takaful sudah amalkan TIADA KO-Takaful.

Mohon email Halalan. Susah saya nak trace.

Saya tinggal area lembah kelang

thx