Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

CPMBKreaders

Thursday, December 6, 2018

Apa itu perlindungan? Perlukah aku?

Posting ringkas sebelum solat zohor
Apa itu perlindungan? Perlukah aku?
Perlindungan adalah perkara asas yg semua tahu. Bertindak ibarat antibodi dalam badan. Perlindungan bermaksud menjaga meneliti dan mengawal sesuatu dari sebarang ancaman.
Ramai yg tidak sedar kepentingan perlindungan. Cuba tanya dalam diri kita, mengapa kita melindungi kereta degan tinted, mengapa kita membayar roadtax dan insuran pada kereta? Mengapa kita memakai phone cover dan screen protector pada telefon? Mengapa kita gunakan payung semasa hujan?
Jawapan yg cukup mudah untuk melindungi benda yg kita sayang.
Tapi sedarkah anda? Anda tidak menyayangi diri dan keluarga anda.
Kenapa saya berkata demikian. Mudah sahaja jawapan nya, kerana kita meletakan kepentingan perlindungan diri paling belakang sekali berbanding perkara lain. Kita sanggup membayar sesuatu yg mahal untuk kereta dan handphone kita. Namun jika di sebut tentang perlindungan diri? Ada sahaja alasan kita.
Tiada budget, tidak sakit, tidak perlu, kena fikir dahulu dan macam macam lagi. Ada sahaja alasan yang di berikan untuk mengelak dari berkata tentang perlindungan diri.
Lagi menyedihkan, ada yg sedar dan mengambil perlindungan diri, namun di hentikan di tengah jalan. Tidak cukup budget, komitmen bertambah. Tiap kali berdepan detik sukar dalam kewangan, mesti perlindungan yg di hentikan dahulu.
Saya berani berkata, mengapa? Saya telah menghadapi.
Lihat sahaja posting ini, mesti ianya hanya di biar berlalu di wall wall anda.
Tekan like dan share jika anda rasa perlindungan penting untuk anda.
kredit FB :-az ariff-
#Tabungkeluarga
#Tabungtakaful
#Tabungkasihsayangsuamisteri

No comments: