Takafulovers

Featured Post

kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye

Salam, kalau sesapa nak quotation boleh bagi details ye. Takaful bukanlah jaminan kesihatan, tapi mengelakkan kita mnggunakan simpanan untu...

Wednesday, February 24, 2016

[ USIA vs TAKAFUL ]


20 an - Masa ni rasa diri sihat, aktif dan x terfikir akan sakit. Jadi untuk apa bayar takaful setiap bulan? Lebiih baik simpan, kumpul beli barang2 idaman atau melancong.
30 an - Masa ni biasanya dah ada anak bini. Dah mula sedar tanggungjawab terhadap keluarga dan perlu ada takaful sebab dah ada tanggungan. Tapi nak ambil satu family agak mahal bayarannya...hummm tangguh dulu la, tunggu stable dulu.
40 an - Ok masa ni rasanya mmg dah kena ambil takaful, financial pun dah stable sikit. Tapi bila tgok harga, uish makin mahal. Memang la mahal dah 40an tambah kenaikan bill hospital lg. Lagi pun kebanyakan pada umur 40 mcm ni ramai yg dah ada sakit2 minor yg dikecualikan pengendali takaful jika memohon skrg. Rugi pulak. Biarlah, harapkan insurans company je la cover 1 family.
50 an - OK masa ni betul2 kritikal. Dalam beberapa tahun lagi dah nk pencen. Insurans company dah x cover family lg. Diri sendiri pun rasa dah x sihat seperti dulu. Panggil ejen nk daftar takaful skrg, xkisah la mahal mcm mna sekalipun sebab skrg bukan lg masalah duit, financial dah strong. Malangnya masa ni dah bnyk penyakit dalam badan, darah tinggi,kencing manis dan lain2. Pandang muka bini pandang muka anak, xpelah, saya buat untuk anak2 sahaja. Sbb sy dan isteri dah xlayak nak mohon takaful. Maka bersaralah seseorang itu x seperti dlm perancangan. Bila sakit korek balik semua investment yg dilakukan dari awal2 bekerja dulu untuk tampung kos perubatan. APALAH NASIB.
PENGAJARAN : Rancang kewangan anda dari awal. Ambil takaful dari awal sbgai pelindungan diri dan juga sbgai pelindungan investment anda. Kalau rancang betul2 dari awal InsyaAllah xde masalah mcm diatas. JADILAH BIJAK, JADILAH MACAM RASHID. :)

credit: facebook Muhammad Fauzi

No comments: