Takafulovers

Pelan pendidikan anak (UPDATE) - untuk mommies and anak dalam kandungan since 20 week

PELAN SMARTLINK PRUBSN TAKAFUL ADALAH SATU PELAN SUMBANGAN BERKALA BERKAITAN PELABURAN YANG DI REKA UNTUK MENYEDIAKAN PERLINDUNGAN SERTA MEMBINA DANA PENDIDIKAN YANG KUKUH UNTUK ANAK ANDA.

DENGAN SUMBANGAN MINIMUM RM50.00 SEBULAN.PELAN YANG BERPATUTAN INI DI SEDIAKAN UNTUK ANAK ANDA YANG BERUMUR DI ANTARA 1 HINNGA 18 TAHUN.

PELAN SMARTLINK TAKAFUL PRUBSN ADALAH FLEKSIBEL DI MANA ANDA BOLEH MEMILIH SAMA ADA PELAN TERSEBUT MATANG APABILA ANAK ANDA MENCAPAI UMUR 25 TAHUN ATAU ANDA BOLEH MELAKUKAN PERANCANGAN MASA HADAPAN SUPAYA IA TAMAT TEMPOH PADA UMUR 80 ATAU 100 TAHUN.

KITA LIHAT CONTOH PERJALANAN SESEORANG BERMULA DARI KELAHIRAN

SENARIO 1


AZMI TELAH MEMBELI SEBUAH PELAN PENDIDIKAN KEPADA ANAK TERSAYANGNYA, AZMAN DENGAN CARUMAN SEBANYAK RM200 SEBULAN.


BERMULA NYA PELAN PADA UMUR 1 TAHUN, DAN AZMAN DI LINDUNGI DENGAN PELAN PENDIDIKAN SEPERTI DI BAWAH:


SETERUSNYA PERJALANAN HIDUP AZMAN SEBAGAI PELAJAR TAHUN 1 HINGGA UMUR 17 TAHUN DI PERINGKAT MENENGAH….ALHAMDULILLAH KEPUTUSAN SPM AZMAN BOLEH DIKATAKAN CEMERLANG.

PADA USIA 18 TAHUN AZMAN DISERAP KE MATRIKULASI AWAM. KECERMELANGANNYA  BERTERUSAN SEHINNGA DIA MENDAPAT KEPUTUSAN 3.97 CGPA..UNTUK MENERUSKAN KE PERINGKAT IJAZAH SARJANA

DI PERINGKAT IJAZAH AZMAN TELAH MEMILIH PENGAJIAN DALAM BIDANG KEJURUTERAAN ELEKTRIK  DAN MEMILIH UNIVERSITI SWASTA UNITEN.. DI UNITEN AZMAN MENDAPAT “SCHOLARSHIP” DARI MULA TAHUN PERTAMA HINGGA TAHUN AKHIR DI UNIVERSITI TERSEBUT KERANA KEPUTUSAN CEMERLANGNYA.

EN AZMI TELAH MEMUTUSKAN DIA TIDAK AKAN MENGELUARKAN DANA PENDIDIKAN ANAKNYA UNTUK TUJUAN PENDIDIKAN.TETAPI MEMILIH UNTUK MENYAMBUNG PELAN TERSEBUT UNTUK TUJUAN LAIN.

PADA UMUR 25 TAHUN PELAN PENDIDIKAN AZMAN TELAH PUN MENJANA SEBANYAK RM 25,000..DAN AZMAN JUGA INGIN MENAMATKAN ZAMAN BUJANG NYA PADA UMUR TERSEBUT..

BAGI EN AZMI INILAH MASA YANG SESUAI UNTUK MENGELUARKAN DANA YANG TELAH TERKUMPUL SELAMA 25 TAHUN UNTUK ANAK KESAYANGAN NYA AZMAN..ALHAMDULLAH..EN AZMI MENGGUNAKAN SEBAHAGIAN DARI SIMPANAN UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN ANAKNYA..DAN AZMAN MENGGUNA KAN SIMPANAN SELEBIHNYA UNTUK MEMULAKAN KEHIDUPAN SEBAGAI SUAMI.

BERBEZA DENGAN KAWAN-KAWANNYA YANG TERPAKSA MEMBUAT “PERSONAL LOAN” UNTUK TUJUAN PERKAHWINAN.

AZMAN BOLEH MEYAMBUNG SIMPANAN NYA UNTUK SIMPANAN HARI TUA  HINGGA UMUR 80TAHUN ATAU 100 TAHUN 

SENARIO 2


PN LATIFAH  TELAH MEMILIH SEBUAH PELAN PENDIDIAN KEPADA ANAK TERSAYANGNYA, SHARIFAH DENGAN CARUMAN SEBANYAK RM250 SEBULAN

BERMULA NYA PELAN PADA SHARIFAH DI LINDUNGI DENGAN PELAN PENDIDIKAN SEPERTI DI BAWAH:


PADA SEUSIA 5 TAHUN ANAK PEREMPUAN NYA SHARIFAH TELAH PUN DI MASUK KAN KE HOSPITAL AMPANG PUTERI DISEBAB KAN DEMAM DENGGI YANG AGAK SERIUS..SHARIFAH TELAH DIRAWAT SELAMA SEMINGGU DI HOSPITAL TERSEBUT,DAN SEGALA BILL HOSPITAL SHARIFAH TELAH DI TANGGUNG OLEH  SYARIKAT PRUDENTIAL TAKAFUL BSN SEBANYAK RM 7000.00

MUJUR PUAN LATIFAH MEMBELI BENEFIT KAD PERUBATAN + SAVING UNTUK ANAKNYA..PADA UMUR ANAK NYA 19 TAHUN SELEPAS MENAMATKAN PENGAJIAN DI PERINGKAT STPM,PUAN MENGELUARKAN SEMUA SIMPANAN ANAKNYA UNTUK MENAMPUNG PENGAJIAN DI PERINGKAT IAJAZAH SARJANA MUDA DI UNIVERSITI TEMPATAN.

SENARIO 3


EN. FARID MEMBELI SEBUAH PLAN EDUCATION UNTUK ANAK NYA FUAD YANG BERUSIA 2 TAHUN,BERHARGA RM150 SEBULAN..

SELEPAS 3 TAHUN KEMUDIAN ,MALANG TIDAK BERBAU,EN FARID MENGALAMI KEMALANGAN JALAN RAYA YANG AGAK SERIUS..AKIBAT DARIPADA ITU,EN FARID TELAH LUMPUH SELURUH BADAN..

WALAUPUN EN FARID TIDAK MENGAMBIL INSURAN UNTUK DIRINYA..EN FARID TIDAK PERLU MEMBAYAR LAGI PELAN ANAKNYA . INI  KERANA BERDASARKAN REPORT DARI DOCTOR DAN HOSPITAL ,EN FARID TELAH MENGALAMI LUMPUH DAN TIDAK MAMPU UNTUK BEKERJA DAN MENYARA ANAKNYA FUAD..

DISEBAB KAN EN FARID SEBAGAI PAYOR ATAU PEMBAYAR BAGI POLISI TERSEBUTEN. FARID TIDAK  PERLU MEMBAYAR LAGI PELAN ANAKNYA KERANA PREMIUM PELAN ANAKNYA TELAH DI BIAYAI OLEH PRUDENTIALBSN TAKAFUL

PELAN ANAKNYA AKAN DIBIYAI OLEH SYARIKAT PRUDENTIAL BSN TAKAFUL SEHINGGA UMUR ANAKNYA 25TAHUN..

Pru BSN Takaful baru sahaja melancar produk baru untuk mommies and anak dalam perut since 20 weeks lagi..... manfaat tambahan tue namer nyer Vital care, baby care dan manfaat Xtra.


1. VITAL CARE

- Penyakit dilindungi bagi kanak-kanak

1. Penyakit Lelah yang teruk
2. Epilepsi yang teruk
3. Glomerulonefritis dengan Sindrom Nefritik
4. Leukemia
5. Penyakit Kawasaki dengan Komplikasi Jantung
6. Diabetes Mellitus yang bergantung kepada Insulin Melitus
7. Demam Reumatik dengan Ketidaksempurnaan Injap
8. Artritis Reumatoid Juvenil yang teruk
9. Trauma kepala major.


- Vital Care membayar manfaat sekiranya orang yang dilindungi didiagnosis penyakit yang dilindungi bagi kanak-kanak sebelum umur  25. Ianya dibayar sebagai tambahan dari jumlah perlindungan asas- peserta perlu menunggu 60 hari selepas polisi diluluskan.. lepas tue baru boleh tuntut pampasan ini.- Tiada manfaat akan dibayar:

Jika anda mengalami simptom-simptom penyakit dilindungi bagi kanak-kanak sebelum atau di dalam tempoh menunggu 60 hari daripada tarikh permulaan sijil.

Sekiranya anda didiagnosis menghidapi penyakit dilindungi bagi kanak-kanak yang:


a) timbul secara langsung atau tidak langsung daripada Keadaan Sedia Ada yang ditakrifkan sebagai hilang upaya orang yang dilindungi yang diketahui sewajarnya oleh peserta dan wujud sebelum tarikh permulaan pelan; ataub) disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) atau jangkitan Virus Kurang Daya

Tahan Manusia (HIV); atau


c) merupakan sebarang penyakit yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan sebarang Keadaan Sejak Lahir atau penyakit keturunan sebelum Orang yang Dilindungi mencapai enam (6) tahun; ataud) kecederaan yang dilakukan sendiri ke atas diri semasa waras atau tidak waras; atau e) trauma kelahiran dan / atau komplikasi dari sisanya; atauf)  merupakan akibat daripada menggunakan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.


2. Manfaat Xtra

a) Manfaat khairat kematian

- Sekiranya berlaku kematian ibu kepada orang  yang 
dilindungi dalam 20 minggu  mengandung sehingga 60 hari selepas  kelahiran, khairat kematian sebanyak RM5,000 akan dibayar.


b) Manfaat Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit Pergantungan 
Tinggi (HDU)

- Sekiranya  orang  yang  dilindungi dimasukkan ke  ICU atau  HDU  serta merta  selepas  kelahiran  disebabkan kelahiran  pra-matang (dilahirkan sebelum minggu ke- 36), manfaat ini membayar balik caj ICU atau HDU  harian sehingga manfaat maksimum sebanyak RM300 sehari, selama 30 hari secara maksimum. Amaun maksimum sebanyak RM300 sehari adalah termasuk Manfaat Inkubasi (jika ada).

c)Manfaat Inkubasi

- Sekiranya orang yang dilindungi diinkubasi selama sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut dalam 60 hari dari hari kelahiran, manfaat ini akan membayar balik caj inkubasi sehingga RM100 sehari secara maksimum.

-PENGECUALIAN
 • Sebarang rawatan atau pembedahan bagi keadaan sejak lahir termasuk keadaan yang disebabkan oleh keturunan.
 •  Perbuatan secara sengaja seperti mengambil dadah, racun atau minuman keras yang memabukkan, bunuh diri atau percubaan membunuh diri waras atau kecederaan ke atas diri sendiri yang disengajakan semasa waras atau tidak.
 • AIDS, kompleks berkaitan AIDS atau jangkitan oleh HIV.
 • Penggunaan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.
 • Memilih untuk menamatkan kehamilan selain daripada atas sebab-sebab perubatan seperti yang dinasihatkan oleh Perunding Obstetrik dan Sakit Puan.
 • Sebarang rawatan kesuburan dan komplikasi yang mungkin timbul daripada rawatan tersebut.
 • Sebarang perbuatan yang menyalahi undang-undang, perbuatan jenayah atau perbuatan secara sengaja atau kegagalan untuk bertindak. Peperangan, rusuhan atau revolusi atau sebarang peristiwa seumpamanya atau mengambil bahagian dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.

3. BABY CARE
Baby Care membayar manfaat-manfaat berikut sebelum umur 46, untuk beberapa kelahiran:
-Manfaat khairat kematian sebanyak RM2,000 
sekiranya berlaku kematian fetus dari 20 minggu 
mengandung sehingga kelahiran dan kematian 
anak dalam 2 tahun daripada hari kelahiran.

- Manfaat Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit 
Pergantungan Tinggi (HDU) secara bayaran balik 
sehingga maksimum RM300 sehari bagi 
maksimum 30 hari. sekiranya bayi dimasukkan 
ke ICU atau HDU serta merta selepas kelahiran 
disebabkan kelahiran pra- matang (dilahirkan 
sebelum 36 minggu). Amaun maksimum 
sebanyak RM300 sehari adalah termasuk 
Manfaat Inkubasi (jika ada).

- Manfaat inkubasi secara bayaran balik sehingga 
maksimimum RM100 sehari jika bayi diinkubasi 
sekurang-kurangnya selama 3 hari berturut-turut 
dalam 60 hari selepas kelahiran.

- Bonus imunisasi sebanyak RM200 apabila kanak-
kanak mencapai umur 2 tahun.

-PENGECUALIAN
 • Sebarang rawatan atau pembedahan bagi keadaan sejak lahir termasuk keadaan yang disebabkan oleh keturunan.
 •  Perbuatan secara sengaja seperti mengambil dadah, racun atau minuman keras yang memabukkan, bunuh diri atau percubaan membunuh diri waras atau kecederaan ke atas diri sendiri yang disengajakan semasa waras atau tidak.
 • AIDS, kompleks berkaitan AIDS atau jangkitan oleh HIV.
 • Penggunaan dadah yang tidak dipreskripsikan, di mana mengikut undang-undang dadah tersebut perlu dipreskripsikan oleh doktor.
 • Memilih untuk menamatkan kehamilan selain daripada atas sebab-sebab perubatan seperti yang dinasihatkan oleh Perunding Obstetrik dan Sakit Puan.
 • Sebarang rawatan kesuburan dan komplikasi yang mungkin timbul daripada rawatan tersebut.
 • Sebarang perbuatan yang menyalahi undang-undang, perbuatan jenayah atau perbuatan secara sengaja atau kegagalan untuk bertindak. Peperangan, rusuhan atau revolusi atau sebarang peristiwa seumpamanya atau mengambil bahagian dalam rusuhan, mogok atau kekacauan awam.

oK.. DAH habis update. nak tahu berapa quotation just saya nak mohon:

1. tarikh lahir ibu
2. EDD
3. pekerjaan ibu
4. smoking atau tak

dari infor nie, saya boleh buat quotation......


thxxxxxxxx

mardiyah79@gmail.com


8 comments:

Anonymous said...

mcm menarik jer..boleh terus cover ker or byr dulu claim balik....

akok is a person not a kuih said...

bayar dulu then claim balik :)

Anonymous said...

1. 10.10.1984
2. Anak 1THN 1.2.2013
3. Accounts Officer
4. Non Smoking

akok is a person not a kuih said...

Mohon email anonymous utk quotation report anak. Thx

Anonymous said...

salam, bole saya dapat quot pelan insurans utk anak yg serendah RM50.

email: ateng_ina@yahoo.com

tq

akok is a person not a kuih said...

Salam ina,

Saya dah email .. mohon responce

thanks

Anonymous said...

Asalam, sy liza.boleh bg anggaran kiraan jumlah yg disaving sekiranya membyr premium rm50 utk insuran pendidikan anak berumur 2 tahun,terima kasih. emailkn pd roslizakhamis@yahoo.com

akok is a person not a kuih said...

salam,

sudah email. tgk nanti k